БСП – София: 11 април е денят за памет!
Секция: ПОЛИТИКА
11 Април 2018 13:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП – София: 11 април е денят за памет!

/КРОСС/ На 11-и април отбелязваме Международния ден на концлагеристите, политзатворниците и пострадалите от фашизма. Този ден от календара е пропит с кръвта на изгорените живи хора в лагерите на смъртта. В тях са погубени над 11 милиона души. На този ден през 1945 година край Ваймар, недалеч от града на Гьоте, на Лист и на Шилер, концлагеристите от Бухенвалд се вдигат на бунт. За да запишат в историята с кръвта си 11-и април като деня на великия трагизъм зад бодливата тел.

11-и април е ден за памет - световна, европейска и българска. И само заслепените от отровата на антикомунизма ще имат сърце днес да не се поклонят и да не го отбележат, да забравят и да зачеркнат от европейската карта Аушвиц, Дахау, Треблинка, Маутхаузен, Майданек-Люблин, Аушвиц-Биркенау и останалите огнища на фашизма.

У нас, в периода 1941-1945 година, са арестувани над 64 000 антифашисти, от тях 12 141 са осъдени, изгорени са над 32 000 къщи, убити са 12 000 партизани и ятаци. Затова не можем да останем глухи за ехото от Бухенвалдските камбани, не можем да не се поклоним и да не почетем паметта на жертвите от фашизма и войните.

На днешния 11-и април, не можем да останем равнодушни към онези, които всячески правят опити да се вдъхновяват от марша в памет на генерал Луков. Към онези, които се прекланят пред хитлеризма, нацизма и неофашизма. Към онези, които клеветят и неглижират Съпротивата в България и по света.

11-и април е антифашистката камбана в XXI век! Ден в памет на жертвите, но и ден - предупреждение. Да помним трагедията, за да не допуснем да се повтори. Ден, който ни мотивира да се изправим още по-категорично и безкомпромисно срещу опитите за възраждане на новия фашизъм в ХХI век. На този ден само глухите за паметта не чуват тези камбани, камбаните от Бухенвалд. Затова все по-често трябва да повтаряме думите на Юлиус Фучик: "Хора, бдете!"