Изкуство от Бактерии - микробиолози създават Ван Гог и други шедьоври с палитра от Агар
Секция: Наука
11 Април 2018 13:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изкуство от Бактерии - микробиолози създават Ван Гог и други шедьоври с палитра от Агар

/КРОСС/ Когато стане въпрос за изкуство, микробите и бактериите не са първото нещо, за което се сещаме, но учени от България показват художествената страна на една неособено привлекателната тема в изложбата „Агар Арт". Тя ще се проведе между 11 април и 11 май тази година в Националния природонаучен музей и включва 40 образци от микроорганизми.

В България началото на тази необичайна форма на изкуство е поставено през 2016 г., когато списание „Българска наука" и RIDACOM организират първия в страната конкурс „Агар Арт" по аналог на Agar Art Contest на Американското общество по микробиология. Той, от своя страна, е вдъхновен от първата в света рисунка с микроорганизми на редактора на списание „Българска наука" Росица Ташкова и огромния интерес, който предизвика нейната бактериална елхичка. Първото издание на конкурса предизвика голям интерес и в България и той се проведе отново през 2017 г., като 25 екипа от микробиолози от цялата страна приеха предизвикателството да покажат своята креативност и умения и представиха 140 произведения от различни бактерии.

„Да рисуваш в петри е вдъхновяващо, защото микробите са активна част от творческия процес. Тези произведения не само приличат на живи, те са живи и отнема време да станат видими с просто око, да придобият форма и да разкрият цветовете си. А най-голямото предизвикателство е да гледаш как създаденото от теб на платното постоянно се променя", коментира Росица Ташкова. „И тъй като микробиологичните бои са живи, произведението се развива за ден-два, демонстрира красотата си и след това започва отмира - истински микро кръговрат на живота."

Изложбата се организира от списание „Българска наука" с финансовата подкрепа на RIDACOM и със съдействието на Национален природонаучен музей и ARUNA PR Advisory. Куратор на изложбата е Милена Радева.

video:https://www.youtube.com/watch?v=J2J-k1eUKv4&feature=youtu.be