Washington Post: Защо Сергей Скрипал не умря?
Секция: Интервюта
11 Април 2018 14:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Washington Post: Защо Сергей Скрипал не умря?

/КРОСС/ Не искаме да задаваме нетактични въпроси, но... защо Сергей Скрипал не е мъртъв?

Бившият двоен агент беше атакуван с военно химическо вещество едва преди месец, а вече се възстановява заедно с дъщеря си. Юлия е контактна, разговаря и вече е изписана от болницата, пише Washington Post.
Как е възможно това, след като те са били отровени с толкова мощен агент? Защо семейство Скрипал не се сринаха бездиханни още на прага си? А успяха дори да отидат на ресторант преди това?

Американският вестник цитира медицински експерти, които отдават тяхното излекуване на лекарства и антидоти, които те вероятно са приели в болницата.

„Отравянето невинаги завършва със смърт. Ако се третира бързо и адекватно, е възможно възстановяването от редица съединения", коментира Мишел Карлин, лектор по съдебна и аналитична химия в английския университет „Нортумбрия".

Тя допълва, че учените не знаят действително как е нормално да се развият нещата след отравяне с „Новичок".

„Не трябва обаче да забравяме, че техните тела са били отровени и въпреки че даденият им антидот ще блокира сигналите, те все още ще се нуждаят от време за възстановяване. И това трябва да се случи по естествен път", пояснява Карлин.

Тя прави опит да обясни факта, че Юлия Скрипал се е възстановила по-бързо от баща си: „Не знаем дали причината е, че тя е имала досег с по-малко количество отрова или е трябвало повече време, за да й подейства, защото тя е била по-млада и по-здрава. Има твърде много фактори".

Токсиколози и експерти по съдебна медицина посочват, че веществата, атакуващи нервната система, са най-опасни в първите дни след атаката. И след като двамата Скрипал оцеляха в тях, значи не е изненада, че сега състоянието им се подобрява, добавят специалистите.

Медицинският физик Малкълм Сперин коментира, че дългосрочните прогнози за състоянието им все пак остават неясни.

Според него има твърде много неизвестни: „Юлия може да разговаря, но това, което не знаем, е дали тя ще бъде някога в същото състояние, в което е била преди случилото се. Не говорим само за познавателните й способности. Има и други аспекти, които могат да бъдат повлияни - двигателни способности, психически проблеми, тревожност, депресия".

И докато руснаците се питат как се е случило това чудодейно изцеление, Лондон го обяснява с „усиления труд на персонала от Националната здравна служба в Сейлсбъри".