Проф. Бузов: Нито САЩ, нито Русия имат полезен ход в Сирия
Секция: Анализи
11 Април 2018 17:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Бузов: Нито САЩ, нито Русия имат полезен ход в Сирия

/КРОСС/ Ситуацията в Сирия е безпрецедентна и дори сравнението с Карибската криза изглежда слабо, защото сега ситуацията е по-напрегната - и двете страни нямат свободни ходове. Това заяви в предаването "Нещо повече" проф. Вихрен Бузов, специалист по кризи на сигурността и заместник-ректор на Великотърновския университет. Той сравни Сирия като основното бойно поле на водената от САЩ коалиция срещу Русия с аналогичните бойни полета в Украйна и евентуално бойното поле на Балканите, което, по думите му, е все още със замразени конфликти, но под риска да бъде активирано.

Още от самото начало конфликтът в Сирия може да се разглежда като прелюдия на глобална война между Запада и Русия, в която като прокси сили участват джихадистите, сирийското правителство, Иран, "Хизбула", посочи проф. Бузов:

"Сега, когато вече проблемите на терен изглеждат разрешени - победата на проруската коалиция е ясна, вече се стига до сблъсъка на глобалните сили. Най-лошото е, че те като че ли се изправят в една патова ситуация, в която САЩ като че ли няма накъде да отстъпват. Ако не направи нещо - като да взриви пожар с ограничени последици, никой няма да възприема тези заплахи от Тръмп в стил на Националната асоциация за свободни борби (където сме гледали как се зъбят едни на други), никой няма да възприема тези заплахи сериозно. В момента това, което е заложено на карта за САЩ, е с един ограничен удар да се тества дали Русия ще отговори на преминаването на червената линия: директна атака на техния съюзник с евентуално засягане и на руските интереси с жертви от страна на Русия или на Иран, и дали ще посмее да нанесе възмезден удар. Ако Русия не посмее, това ще гарантира геостратегическа доминация на САЩ за дълги години, която изглеждаше изгубена в Сирия. Картата на Русия е, че и тя е в патова ситуация и не може да не отговори."

Президентът Доналд Тръмп играе едновременно и доброто, и лошото ченге, смята ген. Чавдар Червенков, бивш директор на Военното разузнаване. Това, което се случва в Сирия, зрее и премина през различни стадии през последните пет-шест години, допълни той:

"Сценариите и постановките за осъществяване на химически атаки в Сирия се усъвършенстват непрекъснато и сме свидетели на последната такава. Аз лично съм убеден, че няма нищо общо с истината. Досега не видяхме нито жертви, нито доказателства. Не се допускат независими международни експерти, които да разследват на място. Виждаме само едни клипове, в които един мъж полива с маркуч едни дечица и това е. /.../ Ние нямаме възможност да получим достоверна информация от първа ръка. Чакаме да прочетем това, което големите държави ще ни поднесат като доказателства - да го видим, за да се убедим."

Червенков направи аналогия между казуса с твърденията за химическа атака в Сирия и случая „Сергей Скрипал":

"Тереза Мей преживява вече един провал с аферата „Скрипал". Нямаме още заключението на Организацията за забрана на химическото оръжие - вече цял месец тя анализира, а тогава Тереза Мей направи заключението за 12 часа."