Държавата подготвя стратегия за Индустрия 4.0
Секция: ИКОНОМИКА
12 Април 2018 15:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Държавата подготвя стратегия за Индустрия 4.0

/КРОСС/ По-висока производителност, по-високи нива на добавена стойност, както и ускорено икономическо и социално развитие и по-големи заплати. Това ще следва от цифровизацията и дигитализацията на българската икономика в перспектива до 2030 година, обещават от Министерството на икономиката.

Подготвяната от ведомството стратегия за Индустрия 4.0 ще включва не просто високи технологии или внедряване на информационни и комуникационни технологии, а цялостно обвързване на процесите в производството на базата на съвременните дигитални възожности и събиране заедно на генетика, роботока, био- и нано-технологии.

Водещите европейски икономики имат и разписаните документи, които да планират тази дейност. Нашата стратегия е на етап съгласуване в работната група, съобщи заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов:

"По предложение на работодателите, заедно подготвихме концепция за индустрия 4 0, която беше приета от Министерския съвет. На база на нея създадохме работна група.

Идеята е тази концепция да прерасне в стратегия. Държавата трябва да бъде факторът, който да подпомогне бизнеса да създаде по-добрата среда, за да може да се развива индустрия 4.0. Тя създава по- висока добавена стойност, по-висока производителност, което в крайна сметка води до по-бързо социално-икономическо развитие и, разбира се, по-високи заплати. Държавата може да подпомогне бизнеса от една страна чрез бизнес средата, а от друга - чрез еврофондовете.

Каналите за въздействие спрямо индустрията и спрямо бизнеса са два - насоката към съществуващите компании и младите, стартиращи предприятия, които са носители на иновативните идеи. Както знаете, през тази година, те ще имат достъп до финансов ресурс от близо един милиард лева"

Цифровизацията ще промени и работния модел, с работно време от 9 до 17 часа, а работният процес ще трябва да се организира по нов, различен начин. Ще загубим част от работните места, но други - ще спечелим - там, където хората събират интелектуален опит - в университетите и сред научните среди. Човекът не просто да събира познания, но да развива способности, коментира още Борисов:

"Другото, по което работим, за да спомогнем този процес е свързването на ОП "Иновации и конкурентоспособност" с оперативната програма, която е към Министерство на образованието, така че да постигнем този синергичен ефект, защото е важен и човешкият капитал".

Пример с IT-сектора у нас, където през последните 7 години оборотите са нараснали с 300% - до 2,5 млрд. евро, а брутната добавена стойност е 1,14 млрд. евро и устойчиво расте, даде и директорът на фондация "Фридрих Еберт" за България, Хелене Кортлендер:

"Времената са много интересни и въпреки някои страхове, които са свързани с тези тенденции, мисля че си струва да гледаме с оптимизъм и доверие в бъдещето. И ми се струва, че България, благодарение на своята индустриална традиция и на своя силен IT сектор има много добри шансове. Отражението, което това дава върху пазара на труда и върху обществотоq на фона на всички процеси и тенденции, които наблюдаваме, трябва да бъдат поставени на едно от първите места в дневния ред.

Да участват в тези процеси е много важна задача за всички, както за работодателите, така и за работниците, и за държавата, за да може Индустрия 4.0 да се превърне в икономически, социален и културен успех. Дигитализацията не трябва да бъде в бъдеще синоним на "безработица", а да бъде символ за качество, производителност и добро сътрудничество между работници и работодатели".