Слово на Посланика на Русия в България Анатолий Макаров по случай Деня на космонавтиката
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Април 2018 15:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Слово на Посланика на Русия в България Анатолий Макаров по случай Деня на космонавтиката

/КРОСС/ Уважаеми дами и господа, скъпи приятели!

Днес ние отбелязваме прекрасен празник, напомнящ за събитие, което без преувеличаване е от общопланетарния мащаб и което раздели историята на човечеството на «преди» и «след».
Днес в този хубав и гостоприемен град Банкя ние празнуваме Деня на космонавтиката.

Точно преди 57 години, на 12 април 1961 година, съветски летец Юрий Гагарин извърши първи пилотиран полет в космоса, който прослави във вековете човешкия гений и отвага и даде старт на нови високи постижения в усвояване на околоземното пространство.

                               

Първа експедиция на жена-космонавт, първо излизане на човека в открития космос, първо скачване на космически апарати - тази славна поредица от откритията може да се продължава без край, и аз се гордея от това, че зад много космически рекорди стоят тъкмо руски учени, конструктори и космонавти.
В същото време изминалите «звездни» десетилетия доказаха, че тъкмо международно взаимодействие е този двигател, който може да въздигне нашите знания и опит до астрономически височини.

Например, благодарение на съветска програма «Интеркосмос» на орбита беше изстрелен първият български спътник и се състоя първият полет на българския космонавт Георги Иванов, направил вашата страна шеста космическа държава в света.

В момента Русия и България продължават съвместна работа вече в многостранни формати, в това число и в рамките на руско-европейската изследователска мисия «ЕкзоМарс».
Днес пред нашите многобройни български приятели и чуждестранни партньори бих искал да подчертая, че Русия остава отворена за взаимоизгодно и взаимоуважително сътрудничество с всички заинтересовани страни както в космоса, така и на Земята.

                     

Въпреки всички временни междудържавни разногласия, на борда на Международната космическа станция, в стотици километри над повърхността на нашата хубава, но толкова крехка планета, руски космонавти продължават да работят рамо до рамо със своите чуждестранни колеги в името на общата висока цел - наука и прогрес.

Нека да се равняваме на космонавтите и да действаме заедно в името на нашето общо бъдеще, нека да работим и по-нататък за възходящото развитие на руско-българското приятелство и сътрудничество.
Честит празник, приятели, честит Ден на космонавтиката!