Гълфстрийм се забавя
Секция: Наука
13 Април 2018 10:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гълфстрийм се забавя

/КРОСС/ Течението Гълфстрийм в Атлантическия океан е намалило интензитета си драстично за последните 50 години, установиха учени. В момента топлите води, които обуславят климата на голяма част от Европа и Северна Америка, са с 15 процента по-малко. Като количество това се равнява на 15 реки с мащаба на Амазонка или 3 милиона кубически метра вода в секунда.

Ефектите от глобалната промяна са очевидни, твърдят учените и свързват значителното забавяне на течението с екстремните температурни аномалии на Стария континент през последното десетилетие.

Риболовът по Източното крайбрежие на Великобритания също страда. Уловът на треска е спаднал. В същото време видове като омара бележат драматичен скок в популацията край Северна Америка.

Причините за забавянето на Гълфстрийм учените търсят най-вече в глобалното затопляне на планетата, информира Нова. Чувствително се засилва топенето на ледовете на Гренландия. Освобождават се огромни обеми вода, която нарушава структурата и нормалните природни процеси в Атлантика.

В момента Гълфстрийм отбелязва най-слабия си интензитет за последните 1600 години. Прогнозите оттук нататък са плашещи, смятат учените.