Предлагат „Болата“ да влезе в списъка на плажовете за природосъобразен туризъм
Секция: Туризъм
13 Април 2018 12:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предлагат „Болата“ да влезе в списъка на плажовете за природосъобразен туризъм

/КРОСС/ Приблизително 20 декара, вкл. плаж „Болата" край село Българево в община Каварна, могат да бъдат изключени от границите на резервата „Калиакра" и да бъдат включени към защитената местност „Степите". Това предложение, което предстои да бъде разгледано от специализирана комисия към Министерството на околната среда и водите, създадена със заповед на министър Нено Димов, бе подложено на обществено обсъждане вчера във Варна.

Пред БНР началникът на отдел „Защитени територии „Натура 2000" към Министерството на околната среда и водите Стела Тодорова гарантира, че това прехвърляне няма да доведе до вредни последици. Тодорова и директорът на Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите във Варна Христина Генова потвърждават забраната за строителство на територията и при новия статут.

Кметът на община Каварна Нина Ставрева изрази удовлетворение от проведеното обществено обсъждане. Според нея целта е да се запази „това райско кътче от нашето Черноморие" и да се съхрани поминъкът на хората в Българево и в Каварна.

Стефан Коев, жител на Българево, подкрепя промяната в статута:

„Всеки си ходеше и си правеше каквото си иска. Сега ще бъде регламентирано, ще има медицински пункт. Разликата е, че хората ще могат да имат достъп до плажа."

В коментар за слушателите на БНР Люба Батембергска от гражданската група „Да спасим Карадере" напомни, че територията е защитена от 1941 г. и че асоциацията на парковете е изпратила до Министерството на околната среда и водите предложения, насочени към съхраняване на „Болата" и удовлетворяване на интересите на хората от Българево. Тези предложения включват: изграждане на регламентирани трасета за посещение на плажа, отдаване на паркингите на нос Калиакра и Болата за стопанисване на кметство Българево, което да използва приходите и да подсигури използването на тоалетни, както и разширяване на защитената местност „Степите".

Според Батембергска един от начините да се защити Плаж „Болата" е той да се добави в списъка на плажовете за природосъобразен туризъм, подобно на плажовете „Иракли", „Кара дере" и „Корал". Природозащитничката смята, че защитата на плажа е отговорност и на хората и местната власт Българево, които трябва да следят стриктно за спазването на закона.

„Институциите прилагат правилата. При положение, че те 20 и толкова години не са ги приложили, не е смяната на статута, която ще доведе до прилагане на правилата. Трябва да имаме малко повече воля от страна на институциите там на място.", заключи екоактивистката и подчерта, че лично за нея въпросителните за бъдещето на Плаж „Болата" остават: „Въпросът е в желанието и на хората от Българево. Какво искат те: да се ползва плажът отговорно или са склонни да го споделят с разни местни частни интереси, които не е ясно дали ще бъдат в обществена полза".