ЕК започва мека война срещу фалшивите новини
Секция: ЛЮБОПИТНО
14 Април 2018 21:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 ЕК започва мека война срещу фалшивите новини

/КРОСС/ По идея на Мария Габриел ЕК започва мека война срещу фалшивите новини. Терминът "дезинформация" идва с критерия - намерение за целенасочена вреда

Една стара дума "дезинформация" заменя модерните "фейк" новини, след като Европейският съюз откри, че няма дефиниция що е то фалшиви новини. Затова и адвокатите така умело промушват своите клиенти през всеки скандал, разпространяващ неистини за хора и събития чрез мрежата.

Миналото лято еврокомисарят Мария Габриел подхвана проблема "фалшиви новини" и го направи. Обеща, че ще свика експертна група, и наистина възложи такава задача. "Евробарометър" тества отношението на гражданите на ЕС към този "бич на съвремието". И сега континентът е на стартовата позиция - буквално тези дни колегиумът на Европейската комисия ще одобри официално предложението на българката за противодействие на разпространението на подвеждаща информация онлайн с конкретни мерки.

Предстои да се уточни каква отговорност ще носят платформите, върху които фейковете се ширят и избуяват - съвсем необезпокоявани. Със сигурност обаче за в бъдеще те самите - платформите, няма да живеят необезпокоявано, ако заблуждават.

"Няма да правя министерство на истината", увери в сряда Габриел, която не поставя под ни най-малко съмнение свещената свобода на изразяване. И тя е съвършено права - както хората имат право да се изказват, така също имат и правото да не ги лъжат безнаказано.

Защото фалшивите новини наистина ни подриват - не само като обществена тъкан (у нас връзките ѝ, за жалост, са доста изтънели, на места направо скъсани), но и като човеци. Защото фалшивите новини разбиват човешки съдби, а понякога и животи.

Първата стъпка, която Габриел ще лансира, е нещо като безкръвно обезвреждане на фалша, небезобидния. А именно - чрез изпразването от съдържание. В ЕС спира употребата на това название плевел "фейк нюз". То става празно от съдържание, незначещо нищо. Нещо като деконструктивизма на езика, след което се пренарежда нова действителност - теорията на големия философ Жак Дерида.

Защото вредящият фалш се промъкна така незабелязано и бързоструйно, че в момента на практика не го впримчва нищо. Днес никой адвокат и никой съд по света не може да каже, че "фейк нюз" е нещо незаконно. Защото дефиниция какво значи фейк няма.

Именно затова екипът на еврокомисар Мария Габриел заменя изплъзващата се от закона вреда и я заменя с ясно дефинирания термин "дезинформация", който вече ще води след себе си последствия, най-малкото обществено обозначаване и заклеймяване. В това определение, с което гражданственост придобива терминът - наследник на фейка, ще пише, че критерият, според който нещо ще се класифицира за нарушение, е намерението да нанесеш целенасочено вреда.

Макар и да не планира специално законодателство, произтичащо след утвърждаването на дефиницията "дезинформация", след решението на Европейската комисия ще се търсят механизмите, обозначаващи кое е "информация", т.е. реално съдържание, и кое - "дезинформация". Защото сега с един щрак всеки регистрира сайт и веднага след това с един клик "убива", "разболява", "жени" и "развежда" известните хора.

У нас най-потърпевшата за последната година жертва на фейка е министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Тя дава хляб, че и мръвка на доста хора из нета, които въртят кръвожадно за нея два-три сценария - кога какво е казала, кога какво е направила и каква кола я е ударила.

Другият любимец на фейка е Слави Трифонов. Направо не ми се мисли какво ѝ е на майка му...

Не е човешко - спрямо никого. Независимо от коя партия си или не си.

Затова - всички вкупом да окажем хейт на фейка. И да стискаме палци на Мария.