Увеличават се периодите на затопляне на океаните
Секция: Наука
15 Април 2018 09:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Увеличават се периодите на затопляне на океаните

/КРОСС/ По-дълги и по-чести периоди на затопляне на океаните са регистрирани през последните близо 100 години, а това може да има опустошителни последствия в дългосрочен план. Това сочат резултатите от изследване, цитирани от Ройтерс.

Между 1925 г. и 2016 г. честотата на периодите, през които се затоплили моретата, се е увеличила със средно 34 на сто, а продължителността им - със 17 на сто, като се наблюдава ускоряване от 1986 г. Що се отнася до морето, горещата вълна съответства на най-малко 5 последователни дни, през които водната повърхност е анормално топла.

"По-топлата вода ще се хареса на някои от нас, когато плуват в морето, но горещите вълни имат значими последствия върху екосистемите, биоразнообразието, риболова, туризма и аквакултурата. Тези последствия често вървят ръка за ръка със сериозни икономически последствия", заяви един от ръководителите на изследването Ерик Оливър от университета Далхаузи в Канада.

Периодите на затопляне са свързани с повишаване на средните температури на океанската повърхност.

"Океаните поглъщат над 90 на сто от топлината, дължаща се на парниковия ефект, но е възможно периодите на затопляне на моретата да се увеличат", отбеляза Нийл Холбрук от университета на Тасмания. Въпросното затопляне може да предизвика избелване на корали, масова смърт на безгръбначни и изчезване на колонии от морски водорасли.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.