Хиляди унгарци протестираха срещу избора на Орбан
Секция: СВЯТ
15 Април 2018 11:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хиляди унгарци протестираха срещу избора на Орбан

/КРОСС/ Десетки хиляди унгарци участваха вчера в Будапеща в най-голямата опозиционна демонстрация от години, предаде Ройтерс. Антиправителствените протестиращи настояваха за нови избори и нова национална избирателна система.

Премиерът Виктор Орбан беше преизбран миналата седмица, когато неговата партия ФИДЕС заедно със съюзника си - малката Християндемократическа партия - спечели свръхмнозинство в парламента - 134 от 199-те депутатски места. Опозиционните поддръжници са недоволни, че изборните правила са дали на партията на Орбан такова голямо мнозинство в парламента, когато тя е спечелила само около 50 процента от гласовете.

В пост във Фейсбук преди митинга организаторите призоваха за повторно преброяване на бюлетините, свободни медии, нов изборен закон, както и за по-ефективно сътрудничество между опозиционните партии, съобщи БНТ. Участниците в протестното шествие преминаха от операта до парламента, скандирайки „Нови избори!" и „Ние сме мнозинството!"

Демонстрацията беше една от най-големите в историята на Унгария през последните години, отбелязва Ройтерс. Множеството, препълнило площад „Кошут", беше сравнимо по размер с „Мирния марш" на привържениците на Орбан на 15 март, посочва още агенцията.

Организаторите на вчерашната акция заявиха, че нов антиправителствен протест ще има следващия уикенд.

Гергей Дюлаш, опозиционен активист заяви:

Искаме нови и честни избори. Това е отговорност на правителството и ние ще им напомняме за това, мирно и масово. По оценка на организаторите в демонстрацията вчера са участвали над 100 000 души. За разлика от заключителния предизборен митинг на Орбан в родния му Шекешфехервар миналата седмица, където преобладаваха възрастните и хората на средна възраст, протестът в Будапеща привлече хора от по-младите поколения, отбелязва Ройтерс.