Баща и син заплашени с 64 г. затвор в Гърция след продажба на камион
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Април 2018 08:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Баща и син заплашени с 64 г. затвор в Гърция след продажба на камион

/КРОСС/ Баща и син от Габрово, собственици на камион, са заплашени да лежат 64 г. в затвор в Гърция за трафик на мигранти. Каналджии купили камиона от тях, но не го пререгистрирали.

За тежката ситуация, в която се е озовало семейството, разказва репортаж на bTV.

В края на 2016 г. Стефан Николов и Венцислав Манев, собственици на семейна транспортна фирма, обявяват за продажба техен камион. Явяват се купувачи. Венислав разказва, че отишли няколко души с много скъпа кола.

Като нов собственик се води 44-годишният Янко Янков.

В следващите дни семейството отписва камиона от лиценза на фирмата и от данъчното, но Янко Янков не го пререгистрира, както изисква законът.

Пет дни след продажбата товарният автомобил е задържан в гръцкия град Александропулис с 27 нелегални имигранти в него. Вътре са и талоните на фирмата.

Как камионът е преминал през границата не е ясно, защото няма лиценз, а шофьорът който го е изкарал, няма трудов договор с транспортната фирма.

В края на март тази година Стефан и Венцислав получават призовка от гръцкия съд, за да им бъде повдигнато обвинение за подпомагане на трафик на нелегални имигранти в Гърция.

Минималната присъда, която ги заплашва, е 10 години затвор. „Плюс 2 години на мигрант. 27 са били в камиона, по прости сметки - 64 години", каза Стефан Николов.

Адресът на Янко Янков е в столичния квартал "Факултета".Него го няма, но майка му твърди, че синът й никога не е купувал камион и че разпродава покъщнината, защото се дрогира.

Стефан и Венцислав трябва да се явят в гръцкия съд във вторник. Страхуват се, че ще бъдат задържани.