Подгониха Facebook за приложението за разпознаване на лица по снимки
Секция: Технологии
17 Април 2018 10:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Подгониха Facebook за приложението за разпознаване на лица по снимки

/КРОСС/ Американски федерален съдия в Калифорния постанови, че Facebook ще трябва да се изправи срещу обвиненията в нарушение на поверителността на потребителите, по повод използването на приложение за разпознаване на лица по техните снимки без изричното им съгласие. Обвинението срещу социалната мрежа е поредното в скандала с неправилното използване на данни на 87 милиона потребители преди президентските избори в САЩ през 2016 г., предаде БГНЕС.

Приложението за разпознаване на лица, създадено през 2010 г., идентифицира хора по снимките им, качени в мрежата - функция, която според обвинителите, нарушава закона за защита на биометричната неприкосновеност на личния живот.

Говорителят на Facebook съобщи за АФП, че използването на приложението е с прозрачни условия от самото му създаване и позволява на потребителите да го изключат и да се предпазят от това да бъдат разпознати. Освен това, твърди той, информация за потребители може да се получи и от други места извън Facebook.

Директорът по управление на продуктите, Дейвид Бейкър заяви: "Когато посещавате дадено приложение, може да се получи информация за вас, дори ако след това сте излезли от сайта и нямате създаден профил".

Той подчерта, че практиката е широко разпространена и компании като Гугъл и Туитър правят същото.