Променят организацията на работа на ТЕЛК до 2 месеца
Секция: Здраве
17 Април 2018 10:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Променят организацията на работа на ТЕЛК до 2 месеца

/КРОСС/ "Съвсем скоро - след около 2 месеца ние ще имаме нов начин на организация на работата на ТЕЛК и нов инструментариум. Съвсем наскоро, в края на миналата седмица се проведе заседание в министерството на здравеопазването, на която беше постигната една много висока степен на съгласие както между колегите от здравеопазването, така и национално представителните организации "на" и "за" хората с увреждания", коментира пред НоваТВ Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания.

"Системата на ТЕЛК-овете работи толкова, колкото и позволяват възможностите, а те очевидно не са много големи, което наложи промяна в методиката, по която ще се работи и ще се оценяват хората с увреждания".

Променен е законът, който дава възможност да се разширят ТЕЛК комисии, както и че се е дала възможност на лекарите вече "да не са закрепостени" към ТЕЛК комисия и да не могат да работят на друго място, допълни Коралски.

Работоспособността трябва да се определя за конкретен вид работа и се определя в един единствен случай, когато възниква правото на инвалидна пенсия, обясни той.