Полк. Румен Кисьов: Искаме нов тип казарма за подготовката на младите мъже в основата на военното дело
Секция: Коментари
17 Април 2018 11:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Полк. Румен Кисьов: Искаме нов тип казарма за подготовката на младите мъже в основата на военното дело

/КРОСС/ Наборната военна служба трябва да е задължителна - искаме нов тип казарма, свързан с подготовката на младите мъже в основата на военното дело. Това каза полк. Румен Кисьов, член на Управителния съвет на Конфедерацията на обществените организации по сигурност и отбрана, по време на дискусия за наборната служба, предаде „Фокус". Той поясни, че идеята не е за стария тип казарма, а за нов.

„След като държавата осигурява всичко, тръгвайки от бита и приключвайки със самата подготовка на цялостния процес, ще се даде възможност това обучение да не бъде в стария тип казармени условия. Т.е. да може да се нощува в къщи, там където е възможно. Самото обучение и преминаване на службата, ще бъде също със сключването на съответните договори, които ще дават възможност при подготовката да се дават необходимите звания, а съответната практика да се осъществява срещу съответното заплащане, за да няма експлоатация на човека", допълни полк. Кисьов. По думите му доброволците могат и сега да попълнят некомплекта, който е близо една четвърт от личния състав. Той отчете ,че няма желаещи, защото професията в момента е с много нисък статус.

„Тази наборна служба трябва да е задължителна, естествено облечена в съответната законова форма, след което няма естествено да има дискриминация и всички мъже от 18 до 45 години ще имат съответната възможност", посочи Кисьов. По отношение на положителните резултати от наборната военна служба полк. Кисьов коментира, че с въвеждането й ще се увеличи два пъти мирновременния състав на Българската армия и ще могат да се изпълняват конституционните задължения. „Гражданите на България ще имат възможност да получат необходимата военна подготовка и да се допълни и съвместимостта с професионалния контингент. Създава се основата на резерв на Българската армия и възможност за мобилизационното възвръщане", допълни той.

По думите му ще има възможност допълнително да бъдат възпитавани младите хора в родолюбие, физическо и психологическо съзряване. „За ниско образованите ще се получи освен военната подготовка, образователна и професионална по някои от гражданските специалности, от които има голяма нужда", допълни той. Според него се създава възможност за приобщаване на малцинствените групи.