Експертите на ОЗХО ще влязат в Дума, ако условията позволяват
Секция: СВЯТ
18 Април 2018 08:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експертите на ОЗХО ще влязат в Дума, ако условията позволяват

/КРОСС/ Екип от експерти по сигурността от ООН е посетил сирийския град Дума, където се предполага, че е била извършена химическа атака. Ако екипът прецени, че ситуацията позволява, мисията на международните инспектори от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) ще започне днес. Това обяви сирийският посланик в ООН Башар Джафари пред Съвета за сигурност на организацията.

Вчера стана ясно, че експертите на ОЗХО все пак ще бъдат допуснати да влязат в Дума.

Същевременно руски военен заяви пред руския тв канал „Россия 24", че в града е била открита лаборатория на бунтовниците, в която са се произвеждали химически оръжия и са се съхранявали компоненти за неговото производство. Алексей Родионов от руска бойна част по химическа защита в Сирия заяви, че „в склада бе открит контейнер с хлор, аналогичен на използвания от бунтовниците за постановката на режисирания фейков сюжет".

Сирийски активисти обвиниха правителството в Дамаск, че неговата армия е извършила на 7 април химическа атака срещу контролирания тогава от бунтовници град Дума, в която са загинали десетки цивилни, включително деца. Това предизвика ракетни удари на Великобритания, САЩ и Франция миналата събота срещу военни обекти в Сирия.

Първоначално Москва твърдеше, че не е имало никакво нападение с химическо оръжие в Дума, а после обвини бунтовниците, че това е тяхна провокация, извършена с британска помощ, което Лондон отрече, припомни Ройтерс.