Маймуни избягаха от изследователски институт в САЩ
Секция: Наука
18 Април 2018 10:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Маймуни избягаха от изследователски институт в САЩ

/КРОСС/ Три павиана са избягали от изследователски център в САЩ през уикенда, демонстрирайки не само интелекта си, но и според защитници на животните желанието си да се "спасят от кошмара на лабораториите", предаде Франс прес. Трите маймуни са сред над хилядата павиани в Института за биомедицински изследвания в Сан Антонио, Тексас.

От центъра използват животните, за да изследват хронични болести като малария и вирусите ХИВ и ебола. Бегълците са се намирали в своята обител на открито, оградена от предпазна стена. Демонстрирайки интелекта си, павианите са използвали варел като помощно средство, за да се прехвърлят през стената. Четвърта маймуна също е изкачила преградната стена, но изглежда в последния момент е "размислила" и се е върнала обратно. Двама от косматите бегълци са заловени в близките дървета. Третият павиан е успял да стигне до главен път, където водачка на МПС го е заснела с мобилния си телефон, преследван от служители на института. Акцията по залавянето на животните е продължила 30 минути. От изследователския център съобщават, че в нито един момент павианите не са представлявали заплаха за обществената сигурност, тъй като не участват в медицински експерименти и не са болни.

От организацията PETA (Хора за етично отношение към животните) обаче са разкритикували остро института, от който през последните години неведнъж са бягали животни и са регистрирани случайни смъртни случаи. "Този институт представлява всеобща заплаха - за персонала, обществеността и животните, държани там като затворници, чиято едничка цел е да се спасят от кошмара на лабораториите", се посочва в изявление, направено от PETA.