Национални и международни банки подписаха Меморандум за сътрудничество на ББР Форума „Инфраструктура за растеж“
Секция: ИКОНОМИКА
18 Април 2018 13:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Национални и международни банки подписаха Меморандум за сътрудничество на ББР Форума „Инфраструктура за растеж“

/КРОСС/ С подписването на Меморандум за сътрудничество между шест национални и многостранни банки завърши първият международен форум на Българската банка за развитие, който се проведе вчера в София. Представители на Българската, Хърватската, Унгарската, Македонската банки за развитие, Черноморската банка за търговия и развитие и Международната инвестиционна банка подписаха документ, който може да направи възможно реализирането на големи проекти без натрупване на дълг от отделни правителства и чрез мобилизирането на ресурси от различни източници.

Създаването в София на център за развитие на съвместни проекти за региона, чрез който страните да обменят информация и да развиват уменията си в подготовката и изпълнението на проекти, е една от следващите стъпки в сътрудничеството между финансовите институции и правителствата от региона. Това беше едно от предложенията на ББР към европейските финансови институции и банките за развитие, гостуващи на форума. С експертна и консултантска помощ центърът може да се превърне в регионална агенция за сътрудничество в областта на инфраструктурата, която да предлага реализация на конкретни проекти.

„Лозунгът на българското председателство „Съединението прави силата" може да бъде реализиран именно чрез този подход: създаването на устойчиви структури, мрежи за сътрудничество и синергия на средствата", каза главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев при подписването на документа. „Като дадем възможност за устойчиво развитие на инфраструктурата, ще осигурим дългосрочен принос за икономическия растеж и ще подобрим качеството на живот на хората в нашите държави. За да се справим с това предизвикателство, ще разчитаме и на правителствата, и на европейските финансови инструменти, и на партньорството между националните и международните банки за развитие. За да се постигне ефективност, трябва да обединим усилията си", каза още Мавродиев.

Меморандумът за сътрудничество между шестте финансови институции е отворен за присъединяване на други национални и международни банки за развитие и е основа за мобилизиране на външно финансиране и частни инвестиции, обмен и популяризиране на най-добрите практики за финансиране на инфраструктурата и подобряване на търговията.