Протестиращи погребаха символично Конвенцията на ООН за правата на човека
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Април 2018 13:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Протестиращи погребаха символично Конвенцията на ООН за правата на човека

/КРОСС/ Символично погребение на Конвенцията на ООН за правата на човека извършиха стотици хора с увреждания пред сградата на Министерския съвет в центъра на столицата.

Седмица след националния протест на хора с увреждания, майки на инвалиди отново излязоха пред Министерския съвет, за да поискат достоен живот и диалог с властимащите. Закон за личната помощ и възможност за асистент е основното искане на стотиците недоволни, които извършиха символично погребение на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, починала днес "след дълго и мъчително боледуване от зловещото бездействие на българското правителство."

„Бойко, и преди и след 18 сме важни, колкото магистралите", се чете на един от транспарантите. До 18-годишна възраст детето с увреждане получава 930 лева месечно от държавата, а след навършване на пълнолетие тези помощи се намаляват шест пъти.

Недоволните в продължение на половин час от мегафон и с музикален съпровод викаха премиера Бойко Борисов да ги удостои с присъствието си.

Протестът ще прерасне в шествие до Националния дворец на културата, където участниците в проявата ще пуснат във въздуха стотици черни балони.