Разследването срещу Иванчева продължава
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Април 2018 07:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разследването срещу Иванчева продължава

/КРОСС/ Продължава разследването срещу кметицата на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева, която беше задържана с най-големия подкуп, хващан някога у нас - 70 000 евро. И това била само първата вноска от исканите 500 000 евро.

Днес или утре съдът ще реши дали Иванчева ще остане в ареста.

Работното обвинение срещу кметицата е за подкуп в особено големи размери, но разследващите не изключват да има и нови обвинения - за организиране престъпна група и пране на пари.

Освен Иванчева, задържана е и заместничката й - Биляна Петрова, както и бившият кмет на района - Петко Дюлгеров, който бил посредник в корупционната схема. Те били подслушвани и следени в продължение на месеци.

"Подкупът, намерен в колата на кмета на "Младост" Десислава Иванчева, е получен заради забавени съзнателно процедури, според доказателства", каза в интервю за БНТ ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев. Посредникът по получаване на подкупа е направил самопризнания, той е бивш кмет на район "Младост".

"Трябвало е да се извърши процедура по изменение на работен устройствен план, което е работа на местната администрация и отнема две седмици максимум. Това не е направено повече от година и инвеститорът е подал жалба към общинските съветници, не са предприети мерки от община Младост", коментира още Иван Гешев.

Ръководителят на Специализираната прокуратура обясни, че преговорите за подкупа са траели повече от 3 месеца, не е бил единичен. Били са договорени 250 000 евро, като намерените 70 000 са били първата вноска, а иначе сумите са били разсрочени по хода на строителството.

Иван Гешев беше категоричен, че се изключва версията за подхвърляне на парите в колата на кметицата. Всичко е документирано със СРС-та, има и личен обиск на кмета на Младост, има достатъчно доказателства, че парите не са подхвърлени. Те са били белязани с вещество, което е намерено и по нея, засега това са фактите, съдът ще прецени дали са виновни, каза Иван Гешев. Ако се докаже виновност в съда, обвиненията са от 10 до 20 години затвор.