Вицепрезидентът към българите в чужбина: Нека заедно да създадем международен институт за български език
Секция: ПОЛИТИКА
19 Април 2018 09:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепрезидентът към българите в чужбина: Нека заедно да създадем международен институт за български език

/КРОСС/ „Помогнете с цялото влияние, което имате в страните, в които живеете, най-накрая да осъществим една отдавнашна мечта - да създадем международен институт за български език по примера на Френския институт или Институт „Сервантес". За да може традициите, обичаите, културата ни да получат още по-широко разпространение и да се изучава красивият ни български език навсякъде по света." Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при връчването на отличието „Българка на годината - 2017". Тазгодишната носителка на званието, давано от Държавната агенция за българите в чужбина, е Десислава Стефанова от Лондон.

„Да си българка днес не е никак лесно, особено в чужбина. Трябва да си мъдра, много амбициозна, упорита, силна, да пробиваш стени", отбеляза вицепрезидентът. Илияна Йотова се обърна с думи на признателност към всички българки по света, които успяват да запазят българския дух, да предадат българските традиции на поколенията, да заразяват с тях и представителите на други националности, които да се докоснат до богатата ни история и красива душевност.

В приветственото си слово вицепрезидентът благодари за доброто сътрудничество на всички институции, ангажирани с работата с българите в чужбина.

Статуетка и икона с образа на св. Злата Мъгленска Илияна Йотова връчи на Десислава Стефанова, която е създател и ръководител на Лондонския и Швейцарския български хорове и успява чрез българския фолклор да обедини граждани от различни държави. През 2017 г. Би Би Си обяви Лондонския български хор за най-добър от новото поколение хорове. Стефанова е и преподавател е по народно пеене в неделното училище „Иван Станчов" към българското посолство в Лондон.