Отгледаха зеленчуци на Антарктида
Секция: ЛЮБОПИТНО
19 Април 2018 12:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отгледаха зеленчуци на Антарктида

/КРОСС/ Създаването на храни в необичайни условия е един от начините да се осигури препитание за хората в бъдещето, смятат много учени. Особено когато ресурсите на Земята ще са на изчерпване, и когато ще бъдат превземани други планети, например Марс. Затова и броят на експериментите расте непрекъснато.

Неотдавна първата си реколта от зеленчуци набраха на Антарктида. Това стана в лабораторията EDEN ISS, намираща се до германската база Neumayer III. Учените успяха да произведат 18 краставици, 70 глави репички и 3,6 кг. салата. За производството им не са използвани почва и пестициди, а хидропонна система. Чрез нея са доставяни хранителни вещества, а осветлението е идвало от светодиодно осветление.

Методът не е съвсем нов и е изпробван в различни варианти, но не и в екстремни условия, като тези на Антарктида, където трябват много повече усилия за създаване на подходящ микроклимат. Експериментът се подкрепя и от НАСА, защото целта е да започне да се използва на Международната космическа станция и на Марс, когато хората се заселят.