Фандъкова: Във всички столични училища има интернет от години
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Април 2018 14:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фандъкова: Във всички столични училища има интернет от години

/КРОСС/ Във всички училища в София има интернет от години, а голяма част от него е със свободен достъп. 90 процента от училищата в столицата разполагат с интерактивни дъски, а смарт класни стаи има в 11 в училища в София.

В 20 процента от столичните училища се използват електронни дневници, които позволяват по-добър контрол, но и осигуряват по-добра комуникация между родителите и училището, каза кметът на София Йорданка Фандъкова на конференцията в сектора "Образование" на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз "Educate to create: от дигитални ползватели към дигитални създатели".

В 36 училища в София се осъществяват обучения в различни профили, с насоченост към ИТ технологиите, компютърната техника, информатиката и компютърната анимация, съобщи Фандъкова. Тя добави, че в 73 училища в столицата още от първи клас се изучават информационни технологии, компютърно моделиране и дигитално изкуство.

Столичната община, чрез Общинската агенция по инвестиции, разработи образователната платформа "Работа и обучение", в която са представени всички училища и университети в София - със специалности, профили и професионални направления. От тази информация работодателите много бързо могат да намерят кадрите, от които имат нужда, а училищата да се запознаят с възможностите на бизнеса в София, отбеляза столичният кмет.

Фандъкова каза, че по данни на Института за пазарна икономика ИТ-секторът заема 5,7 процента от икономиката на София, а заетите в този сектор са над 40 000 и са с едни от най-високите заплати в страната. Една трета от тези специалисти са жени, уточни столичният кмет.