МОК започна процедурата по връчването на среброто на Милка Манева от Лондон 2012
Секция: СПОРТ
19 Април 2018 18:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МОК започна процедурата по връчването на среброто на Милка Манева от Лондон 2012

/КРОСС/ Международният олимпийски комитет е стартирал вече процедурата по връчване на сребърния медал на българската състезателка по вдигане на тежести Милка Манева от олимпийските игри в Лондон през 2012 година. 

Това окончателно слага точка на сагата и вече официално означава, че българката може да се смята за олимпийска вицешампионка, съобщи за www.wfbulgaria.com президентът на БФВТ Неделчо Колев.

Милка Манева се нареди пета по време на Игрите в Лондон, но повторното тестване на пробите установи, че три състезателки преди нея са използвали забранени субстанции и съобразно допинг разпоредбите са дисквалифицирани.

По тази причина председателят на БОК Стефка Костадинова е изпратила писмо до БФВТ, с което уведомява президента на федерацията Неделчо Колев за стартираната процедура по връчване на медала.

"Уважаеми г-н Колев,
МОК ни информира, че вследствие на взетите решения за дисквалификация на Мая Манеса, Светлана Царукаева и Сибел Симсек, които са се класирали на олимпийските игри в Лондон на първо, второ и четвърто място в състезанията по вдигане на тежести в кат. 63 кг, Милка Манева сега е класирана на второ място.

За да се пристъпи към преразпределянето съобразно новото класиране, моля Милка Манева да изпрати в БОК дипломата, спечелена за петото място, която БОК ще изпрати обратно в МОК. След това МОК ще пристъпи към процедура за преразпределяне на медала колкото е възможно по-бързо.

Допълнително ще бъдем уведомени за възможностите за провеждане на церемония по връчването на олимпийския медал на Милка Манева", се казва в писмото.