Книгите напускат площад „Славейков“
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Април 2018 21:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Книгите напускат площад „Славейков“

/КРОСС/ „Славейков“ от години не е бил толкова широк и празен – днес от източната част бе изнесена и последната книжна сергия, а от западната демонтират последните щандове, съобщава ploshtadslaveikov.com . След броени дни започва ремонтът на емблематичния столичен площад. 

Масите с книги, които изпълваха пространството, се местят на нов временен адрес – в градинката пред хотел „Рила“. Там ще бъдат кашоните със стари и нови издания поне до есента, когато се очаква да приключи ремонтът на „Славейков“. След това книгите ще се завърнат и площадът ще върне своя артистичен облик.

След ремонта книжният пазар на „Славейков“ няма да бъде целогодишен, а само през уикенда, и сергиите ще бъдат редуцирани. След реконструкцията ще останат 15. По думите на главния архитект на София Здравко Здравков, идеята е да се освободи пространство за провеждане на културни събития.

                                

Новите маси ще бъдат ъглови и всеки модул ще може да бъде обслужван от двама търговци. Ще бъдат разположени под навесите.

                              

От плановете на архитектурно-дизайнерска агенция А.Д.А става ясно, че фонтанът ще остане на площада, а край него ще бъдат наредени метални пейки. В близост ще има чешмичка.

На „Славейков“ ще бъдат поставени вело стоянки и вело гардероби, ще има и Wi-Fi. Вместо колчетата срещу паркиране ще бъдат поставени гранитни кубчета.

                             

Сред интересните нововъведения са подземните контейнери за боклук, които ще бъдат разположени на пресечките на „Графа“ – „Гладстон“, „Солунска“, „Дякон Игнатий“, „Луи Леже“.

От „Алабин“ до бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ улицата ще бъде постлана с двуцветна гранитна настилка, която ще разшири визуално пространството чрез ромбоидни мотиви и премахване на бордюрите. Шумът от трамваите ще бъде потушен чрез полагане на „гумени легла“ на релсите. А шосето за автомобили ще бъде „очертано“ с вградени в настилката лампи.