Дончо Дончев с изложба ''Икони'' - Християнски притчи и съвременни истории
Секция: КУЛТУРА
20 Април 2018 09:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дончо Дончев с изложба ''Икони'' - Християнски притчи и съвременни истории

/КРОСС/ На 19 април посетителите на галерия „Валер“ се насладиха на удивителните творби в изложбата „Икони“ на Дончо Дончев. Името на експозицията  е далеч от религиозните икони, които сме свикнали да виждаме в църковните пространства.

То провокира, както го правят творбите на Дончо. А самите картини изненадаха с концепция, техника и внушение.

Позволявам си кратко въведение към читателите, за да усетят по-близо до себе си идеите, залегнали в творбите на един от най-талантливите и доказали се български художници Дончо Дончев. Понятието икона от гръцки означава образ или олицетворение. Картина или обект, към който отдаваме почест.

Това са иконите в изложбата на автора. ,,Включил съм знакови обекти, както и герои от древността до наши дни. Вплел съм християнски притчи и съвременни истории в едно,“ заяви авторът. Изложбата е разнообразна. Може да видите рисунка със смесена техника, колаж,  живопис върху платно и изображение върху дърво. Това е почерка на еклектичния стил и натюрел на Дончо. Ето защо сред експонатите виждаме Св. Георги, познат ни от християнството заедно с Народния театър „Иван Вазов“. 

Образът на детето през погледа на бащата и образът на детето през погледа на твореца

Какво е детето за бащата?   Най-ценното, разбира се. Кръвта, плътта и душата на бащата, но претворени в нов по-идеален образ. А каква е ролята на детето в изкуството? То е символ на невинност, чистота, непринуденост и искрена наивност. За никого не е тайна, че детския образ върху картините на Дончо Дончев е на сина му Никола.  В картините  на  художника Дончо образът на детето се превръща в икона на най-искрената и безпрекословна обич – тази между родител и дете. А в живота на твореца и баща  Дончо Дончев лика на неговия син…Той е вдъхновение! Той е Икона на смисъл, на  живот!

Четирите елемента в картината на Дончо Дончев „Петият елемент“

Миналата година Дончо Дончев направи изложба при ускорителя на ядрени частици в ЦЕРН. Това сътрудничество е оправдано, защото никой не представя енергии, частици и елементи по начина, по който Дончо го прави. Картината „Петия елемент“ направи много силно впечатление сред гостите. В нея по брилянтен начин са представени четирите ни познати елемента: земя, въздух, огън, вода. Те не се противопоставят яростно по между си, а се преливат едни в други хармонично.

 Иконите на града в картините на Дончо Дончев

Едни от най-емблематичните  архитектурни обекти на столицата буквално греят в приказна светлина от платната на Дончо Дончев.  ,,Орлов мост“ и Народният театър ,,Иван Вазов“ се къпят в една божествена светлина, характерна за религиозните икони. Може би почти фантастични ни се струват на фона на реалността, но това , което художника вижда в тези знакови обекти. И благодарение на таланта му и ние, посетителите на галерия „Валер“, можем да почерпим от тази красота.

Образът на ,,Св. Георги“ – плод на една изхвърлена маса

Месец преди изложбата, в интервю за sofiapress, Дончо Дончев разказа за вдъхновението си да направи икона на светеца Георги върху дървен масив.  ,,Този „Св.Георги“ е плод на една стара маса, която щеше да бъде изхвърлена. Не съм мислил изобщо каква да е  техниката, тя си дойде с духа на материала,“ заяви творецът. Изображението е рисувано с боя и е обточено със златни листи, след което лакирано.

Иконата на ,,Св. Георги Победоносец“  не е рисувана по традиционните канони за иконопис, но това в никакъв случай не е бунт срещу църковните изисквания. Победоносецът не е по-малко свят,  сътворен от ръцете на Дончо Дончев. А и може би има нещо свято, някаква божествена намеса когато Дончо зърва дървената маса.

Автор: Мариела Петкова