При посещението си в Мизия държавният глава призова за създаването на национален координационен център за действия при бедствия и кризи
Секция: ПОЛИТИКА
20 Април 2018 18:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
При посещението си в Мизия държавният глава призова за създаването на национален координационен център за действия при бедствия и кризи

/КРОСС/ България трябва да промени подхода си за реакция при природни бедствия и кризи и се нуждае от национален координационен център, който в реално време да предоставя информация при случаи на опасност за населението. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с Виолин Крушовенски, кмет на община Мизия. Държавният глава посети и разговаря с хората, пострадали най-силно при наводнението през 2014 година.

Кметът на града и неговият екип запознаха президента с предприетите от местните власти действия за преодоляване на последствията от мащабното бедствие, при което загинаха двама души, пострадаха повече от 1500 жители, а наводнените сгради бяха над 800. 

„Надеждата, че държавата ще помогне се прехвърля на Вас. Благодаря, че приехте присърце тази тежка задача и днес сте тук“, обърна се Виолин Крушовенски към президента Румен Радев. Общината е възстановила местната инфраструктура, но се нуждае от допълнителна подкрепа за изграждане на разрушените при наводнението жилища. По думите на  Виолин Крушовенски малките общини не разполагат с достатъчно средства, за да застраховат всички сгради в населените места и са необходими законодателни промени, които да регламентират застраховането на общинската и частната собственост.

По време на посещението си в Мизия държавният глава проведе телефонен разговор със заместник министър-председателя Валери Симеонов, който също е поел ангажимент да посети засегнатия от наводнението град и да се запознае на място с нуждите на гражданите.