Пламен Георгиев: Всичко при ареста на Иванчева е свършено както трябва
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Април 2018 09:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пламен Георгиев: Всичко при ареста на Иванчева е свършено както трябва

/КРОСС/ „Всичко при ареста на кмета на „Младост" Десислава Иванчева е свършено както трябва", категоричен е Пламен Георгиев, председател на новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Той определи като необяснимо чувството, което остана в българското общество за показност на ареста, извършен в центъра на София.

„Законът изисква да се претърси автомобила в присъствието на Иванчева. Сигурен съм, че е било некомфортно за нея, но така всички виждат, че автомобилът не е местен никъде", коментира Георгиев пред бТВ.

На въпрос защо се е наложило Иванчева да седи с белезници през цялото време, той коментира, че при предишна акция на прокуратурата е имало случай, в който задържаното лице се хвърлило на земята в калта, за да се опита да изтрие химическото вещество от ръцете си, с което били белязани парите.

„Не помня друг такъв случай на лице задържано с подкуп в такъв размер, така че би трябвало да действа и като превенция", коментира Георгиев.

„Бях силно изненадан, че има положителни и отрицателни становища за ситуация, когато задържаш човек със 70 хил. евро в ръцете. Уверявам ви, че ако бяхме в една държава на Запад от нас, никой нямаше и да си помисли да каже и дума в защита на този човек", коментира още Георгиев.

На въпрос дали доказателствата срещу Десислава Иванчева ще издържат в съда, Георгиев каза, че като прокурор е сигурен, че могат да доведат до осъдителна присъда.

„Аз като прокурор, ако имах такова дело, щях да бъда убеден, че ще имаме осъдителна присъда и съм убеден, дай боже, и съдът да мисли по същия начин", каза Георгиев.

По повод новосъздадената институция, която представлява, Георгиев коментира, че те се отчитат единствено пред парламента с годишни доклади. До момента са получили над 100 сигнала за корупция. Георгиев уточни, че в правомощията им е и да разследват магистрати, но не каза дали в момента тече подобно разследване.