Затвориха женски фитнес в Саудитска Арабия заради „неприлично“ видео
Секция: СПОРТ
21 Април 2018 18:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Затвориха женски фитнес в Саудитска Арабия заради „неприлично“ видео

/КРОСС/ Спортните власти в Саудитска Арабия затвориха женски фитнес център в Рияд заради рекламен видеоклип, който показва жена с прилепнало по тялото трико за тренировка.

„Ние няма да толерираме това", написа в Туитър шефът на спортната администрация Турки ал-Шейх, след като нареди да бъде отнет лицензът на фитнеса. Той също така наредил разследване и прилагане на наказателни мерки срещу тези, които са организирали излъчването на видеоклипа.

Видеоклипът, който беше широко разпространен в социалните медии, показва жена с непокрита коса, която се намира във фитнес зала и рита боксова круша.
Спортните власти казаха, че клипът съдържа сцени, които биха могли да покварят обществения морал.

Сауд ал-Кахани, медиен съветник на кралския двор, похвали бързата реакция на спортния орган и написа в Туитър, че кралството е на пътя към "умереност, но без морално разложение".

От жените се изисква да носят роби, покриващи тялото, и да покриват косите си на обществено място в кралството, което има едни от най-строгите ограничения за жените в света.

Преди година полицията разпитва жена, след като тя се появи в серия от видеоклипове, първоначално поставени в Снапчат, облечена в изрязана фланелка, разкриваща пъпа й и минипола. Тя беше заснета да се разхожда в историческа крепост северно от Рияд и да си играе с пясъка на дюните. Жената беше освободена, без да й бъде повдигнато обвинение.

От юни на жените в Саудитска Арабия за първи път ще им бъде разрешено да шофират, което е един от елементите на тенденцията към либерализиране нравите в кралството.