Захарова: Великобритания е „световен рекордьор по геноцид“
Секция: Анализи
22 Април 2018 14:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Захарова: Великобритания е „световен рекордьор по геноцид“

/КРОСС/ Великобритания може да бъде наречена „световен рекордьор по геноцид". Така коментира в четвъртък официалният представител на МВнР на РФ Мария Захарова твърденията на посланика на Обединеното кралство в Москва Лори Бристоу за това, че Русия уж е причастна към редица убийства по поръчка на държавата.

„Великобритания е световен рекордьор по геноцид - отбеляза тя. Страшно е да си представим колко милиона невинни хора са били унищожени в колониите на Британия".

Според нея, по различни оценки, англичаните са унищожили до 90-95% от аборигените на Австралия при колонизацията на континента.

Като пример дипломатът напомни също как през 1870-те години „англичаните са осъществили геноцид на зулусите в Капската колония, а през 1954-1961 години - геноцид над народа кикуйю в Кения.. „В отговор на убийството на 32 бели колонисти английските власти са унищожили 300 хил. представители на народността кикуйю и още 1,5 милиона души са натикали в лагери" - подчерта тя.

Като цяло представителката на МВнР огласи 17 страници архивни данни за нелицеприятните действия на Великобритания на световната арена в течение на много години.

Представителката на МВнР обърна внимание също на странните смъртни случаи на британски учени, част от които са работили в лабораторията в Портън-Даун.

През 2001 година в Солсбъри умира съветският учен-микробиолог, бившият директор на Ленинградския институт за особено чисти биопрепарати Владимир Пасечник. Официалната версия е инсулт, той е работел в лабораторията в Портън-Даун, отбеляза дипломатът. - През 1989 г. Пасечник, намирайки се във Франция е помолил за политическо убежище във Великобритания, предал на британските специални служби информация за уж секретни разработки на биологическо оръжие на СССР".

Освен това през юли 2003 година в графство Оксфордшир загива експертът в областта на биологическото оръжие Дейвид Кейли. „Официалната причина е самоубийство. Кейли е бил критик на правителството на Тони Блеър и е считал, че нахлуването в Ирак през 2003 година е основано на фалшифицирани данни" - каза Захарова.

„През 2004 година в резултат от падането на частен самолет загива Пол Норман, работил в секретната лаборатория в Портън-Даун - обърна внимание дипломатът - Норман е заемал поста на умрелия през 2003 година Кейли.

Лабораторията в Портън-Даун стана широко известна след инцидента с отравянето на 4 март на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския Солсбъри (обектът се намира недалеч от този град). Още на 12 март премиер министърът на Обединеното кралство Тереза Мей, позовавайки се на експертите от Портън-Даун заяви, че уж Русия е произвеждала веществото, с което са отровени двамата Скрипал. На това основание тя обвини Москва в причастност към инцидента, което повлече след себе си продължителна дипломатическа криза. По-късно ръководителят на лабораторията Хари Ейткенхенд в интервю за телевизионния канал Sky News съобщи, че британските специалисти не са могли да установят произхода на веществото, използвано в Солсбъри.