Общопрактикуващите лекари излизат на протест
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Април 2018 08:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Общопрактикуващите лекари излизат на протест

/КРОСС/ Общопрактикуващите лекари излизат на нов протест. Те настояват за намаляване на административните им дейности и задължения, които рефлектират негативно върху обслужването на пациентите.

Семейните лекари искат законодателна промяна за отпадане на отчетите с описите на касовите бележки, както и всички освободени от потребителка такса да я плащат в пълен размер, а сумите да им бъдат възстановявани от съответните институции.

Според джипитата потребителската такса трябва да е 1% от минималната заплата, а 24-часовото им разположение на пациентите да отпадне.

Тежи грубото администриране (…) от един преглед 10-15 минути остават минута-две-три”, коментира в студиото на „Тази сутрин” д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

По думите му в момента всичко е на хартия и всяка година подписването на договори с касата е свързано с „едни купища документи”.

„Не може лекарите масово да се изнасят от България – средната възраст е 59 г., 25% са над 65. Като е толкова хубаво, защо не идват нови лекари?”, запита той и допълни, че само за последния месец има два случая на джипита, починали на работното си място.

Има и проблеми с педиатричните практики – отговорностите са големи, а заплащането е малко и така не са много желаещите медици.

Брънзалов отбеляза, че той и колегите му скоро ще имат и друг проблем – новата европейска директива за защитата на личните данни. Заради нея ще се наложи да инвестират в компютри и нов софтуер с 2-3000 лв. издръжка на година.

Протестът е днес в 12:30.