Желяз Андреев: Договорът за правна помощ със САЩ не дава никаква защита на българите
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Април 2018 10:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Желяз Андреев: Договорът за правна помощ със САЩ не дава никаква защита на българите

/КРОСС/ Цялата ситуация е страшно нелепа. Договорът за правна помощ със САЩ не дава никаква защита на българските граждани и аз в момента лично го изпитвам на свой гръб. Това каза в предаването "Преди всички" Желяз Андреев, чиято екстрадиция бе поискана от съд в Маями. Андреев очаква информация от институциите на какъв етап са дипломатическите разговори по казуса. 

"Нямаме информация какво точно се случва в Маями и на какъв етап са разследванията", съобщи той. Относно кампанията за набиране на средства в дарителска сметка, открита с помощта на националния омбудсман Андреев разказа: 

"В момента срещаме две затруднения - първото е финансовото, тъй като хонорарите започват от 40-50 хиляди долара. Другото е, че тези оферти, които сме намерили, са просто оферти в интернет. Затова се опитваме да намерим препоръчан адвокат - някой, за когото знаем, че може да свърши работа. Не може просто така на доверие да оставиш съдбата си в ръцете на човек, който току-що си намерил в интернет". 

За целта вицепремиерът Валери Симеонов е посъветвал Желяз Андреев да се свърже с българската общност в Маями. 

"Дори нещата тук да се развият благополучно за мен и за останалите българи, ние все още ще имаме повдигнати обвинения в САЩ, а там обвиненията нямат давност. Това означава, че ние можем да останем затворници в собствената си държава. Не можем да напускаме страната.

Тази нелепа червена бюлетина (червена бюлетина имат само най-опасните хора в света) не ни позволява въобще да излизаме извън границите на държавата. Доколкото разбрахме, "падането" на бюлетината зависи само и единствено от САЩ. Затова е много важно обвиненията да отпаднат там", посочи Желяз Андреев.