Подстанция „Център“ в Русе отвори врати за четвъртокурсници от Русенски университет
Секция: ЛЮБОПИТНО
24 Април 2018 10:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Подстанция „Център“ в Русе отвори врати за четвъртокурсници от Русенски университет

/КРОСС/ Група студени от 4 курс в Русенски университет „Ангел Кънчев“, придружени от техния научен ръководител, посетиха подстанция „Център“ в Русе – ключово съоръжение от електроразпределителната мрежа, което осигурява електрозахранване на над 15 000 фирми и домакинства в централната градска част.

Визитата е част от дългогодишна традиция на Електроразпределение Север да предоставя възможност на бъдещи енергетици от специалност „Електроенергетика и електрообзавеждане“ да се запознаят отблизо с важните за функционирането на електрическата мрежа елементи още по време на университетската им подготовка.

По време на обиколката четвъртокурсниците имаха възможност да добият представа в реални условия за оборудването и начина на работа на подстанция „Център“. Подстанцията е съоръжение, в което се трансформира постъпващата от генерационните централи и електропреносната мрежа енергия от високо до средно и ниско напрежение.

                        

Така трансформираната електрическа енергия достига до крайните клиенти. Студентите разгледаха 110 киловолтовите уредби в съоръжението, включително елегазовите прекъсвачи ново поколение, както и съвременните цифрови релейни защити и вакуумни прекъсвачи. Специалистите на Електроразпределение Север запознаха бъдещите енергетици с основното предимство на подстанция „Център“ – нейната компактна разпределителната уредба. Малките размери на уредбата, заедно с двата маслонапълнени кабелни електропроводи високо напрежение, позволяват в относително малко пространство да се разпределя и трансформира електрическа енергия.

Посещението на студентите завърши в командната зала на подстанцията, където имаха възможност да разгледат таблата с централна сигнализация, чрез които се осъществява контрол върху състоянието и работата на отделните модули в съоръжението.

Организираната визита на подстанцията на Електроразпределение Север е продължение на осъществената по-рано през тази година обиколка на студенти в Диспечерския център на компанията в  Русе. Регулярните посещения на бъдещи специалисти в енергийния сектор, обучаващи се в Русенски университет, са в резултат на ефективното сътрудничество между електроразпределителното дружество и учебното заведение, чиито кадри намират своята професионална реализация в компанията.