„Ритъмът на Балканите“ събира фолклорни виртуози от България, Македония, Румъния и Турция
Секция: КУЛТУРА
25 Април 2018 10:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Ритъмът на Балканите“ събира фолклорни виртуози от България, Македония, Румъния и Турция

/КРОСС/ „Ритъмът на Балканите“, най-успешният проект на Оркестъра за народна музика на БНР, събира отново фолклорни виртуози на сцената на зала „България“ на 27 април, петък, от 19.30 ч. Ана Мария Стоян и Мариан Мексикану от Румъния, Гоце Димовски от Македония и Мухлис Бербероглу от Турция са гостите в петото издание на проекта.

Солистите в концерта са звезди в страните си, добре познати вече и на публиката  на целите Балкани. Акордеонистът Мариан Мексикану и певицата Ана Мария Стоян са изключително талантливи и търсени музиканти, едни от най-известните изпълнители на традиционна и авторска фолклора музика в Румъния. Гоце Димовски е част от „Синтезис“ – една от първите етногрупи на Балканите, която дава нова посока за развитие на музиката в региона, а техният „Swinging Macedonia става най-продаваният албум в Македония.

Гоце Димовски свири на екзотичната зурна, а също на гайда, кавал, кларинет и саксофон, включително в Оркестъра за традиционни фолклорни инструменти на Радио и телевизия Скопие. Мухлис Бербероглу е един от най-талантливи и проспериращи млади изпълнители на характерния за турската музика инструмент саз, който за пръв път ще бъде представен в проекта „Ритъмът на Балканите“.

Атрактивните гости от Румъния, Македония и Турция ще представят с Оркестъра за народна музика на БНР под диригентската палка на Димитър Христов ярки темпераментни пиеси от националната си фолклорна традиция и общи за целите Балкани ритми. „Ритъмът на Балканите“ е проект без аналог, който събира на една сцена музиканти от региона, в който дори политиците трудно сядат заедно на масата на преговорите“, казва маестро Димитър Христов и допълва: „Това е проект, зареден с много енергия, който създава един културен мост между страните.“