На екоплажа Иракли вече се строи
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Април 2018 14:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На екоплажа Иракли вече се строи

/КРОСС/ 11 нови бунгала по протежение на плажната ивица се строят в момента на Иракли, съобщиха работници,съобщава БНР. Според собственика на имота Добрин Иванов всичко е законно.

Още миналата година стана ясно, че Екоинспекцията в Бургас е одобрила изграждане на ваканционно селище в Иракли.

Постъпило е инвестиционно намерение за строителството на три еднотипни къщи до реката, която се влива в морето. А на други 85 декара фирмата, която в момента строи край плажа, иска да прави винарна и хотелска база. Мащабното строителство очакваше края на процедурата за екооценка.

В района на местността до момента са построени 17 бунгала, 6 апартамента и 2 къщи за гости, съобщи БНР. Цялата територия до плажа е оградена, защото е частен имот.Единствено на тесния общински път, който отвежда до плажната ивица, не е поставена бариера.

Фамилия Иванови - Добрин, Лариса и синът им Иван - са собствениците на 600 дка изкупени частни земи в местността Иракли. Фирмата на Добрин Иванов "Емона 2000" строи бунгала в района на Кладери, както се води местността, позната на всички като Иракли. Съпругата му е наемател на плажната ивица, а неговият син Иван чрез фирмата "Дарс инвест" е изготвил проект за изграждането на къмпинг вдясно от река Вая, където всяко лято се събират любителите на природата, за да къмпингуват, без да плащат такси и наеми.

За новия сезон частните собственици са поставили ограда и цялата територия, в която се намира и единственият ресторант в района, е недостъпна. Багери изравняват терена на големия частен паркинг, който има контролно-пропускателен пункт с охрана

Иракли, Карадере и Корал, са трите плажни ивици, които със законодателни промени бяха обявени за екоплажове със забрана да бъдат отдаване под наем или на концесия и на тях да се извършва стопанска дейност. Преди дни на екоплаж Корал частна фирма си загради гористата местност, защото територията е частна собственост.