ВКС оправда Николай Ненчев по делото за „Интендантско обслужване”
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Април 2018 16:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ВКС оправда Николай Ненчев по делото за „Интендантско обслужване”

/КРОСС/ Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решението на Военно-апелативния съд за оправдаване на бившия министър на отбраната Николай Ненчев и бившия директор в Министерството на отбраната Венислав Цанов по делото за „Интендантско обслужване".

Двамата бяха обвинени в съучастие в тежко длъжностно престъпление, довело до загуба за повече от 250 000 лева, припомня NOVA.

Ненчев бе обвинен за това, че като действащ министър в периода 16 декември 2014 г. - 26 януари 2015 г. е склонил умишлено директора на Дирекция „Инвестиции в отбраната" Венислав Цанов да не изпълни свои задължения по Закона за обществените поръчки. Цанов трябвало да осуети подписването на договор с участник, спечелил поръчка за изготвяне на военно облекло. Целта била конкурсът да бъде спечелен от втория класиран - „Интендантско обслужване" ЕАД, защото така било обещано от самия министър пред ръководството и работниците на дружеството.

Цанов пък отговаряше пред съда заради закъснение за обявяването на класирането и победителя. Освен това, той не сключил съответния договор. Направил това, за да запази поста си, след като Ненчев го заплашил с уволнение.

Целта на двамата съучастници била постигната, твърдеше прокуратурата. „Интендантско обслужване" ЕАД сключило Рамково споразумение за доставка на военно облекло и два последващи договора, по които Министерство на отбраната е платило цена, по-висока с близо 260 000 лева от първоначалната.