Момчил Неков: Изключително важно е да поставим въпроса за придобиване на умения чрез неформално образование
Секция: ПОЛИТИКА
25 Април 2018 17:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Момчил Неков: Изключително важно е да поставим въпроса за придобиване на умения чрез неформално образование

/КРОСС/ Добро финансиране и възможности за младите европейци предвижда ЕП


Комисията по култура и образование в ЕП гласува доклада за стратегията на ЕС за младежта.

Като основни приоритети бяха посочени достъпът на младите хора до вземането на решения в правенето на политики в ЕС, успоредно с насоченост на стратегията към националните, регионалните и местните общности, интергрирането на пазара на труда и осигуряване на достъп до качествени работни места, както и до здравословна среда на живот и до култура и образование. Не на последно място приоритет на стратегията е насърчаването на младежките програми, като Еразъм + и Европейския корпус за солидарност, както и доброто им финансиране, в рамките на амбициозен бюджет.

20 поправки на евродепутата Момчил Неков бяха приети. Те бяха свързани с добавянето на акценти върху едни от сериозните аспекти на политиките насочени към младежите, а именно обръщане на гледната точка към младежите в неравностойно положение, жените, майките, а поставянето на образованието като ключов фактор за интергриране в обществото и инвестирането в умения и компетенции, като решение за справяне с високите нива на безработица, особено сред NEET (младите на възраст между 15 и 24 г., които не работят и не се обучават).

„Много важно е в прилагането на младежка стратегия, да се постави въпросът за неформалното образование, за придобиването на умения и компетенции в рамките на работен процес, на спортни и доброволчески дейности.", коментира Неков. Той посочи още, че друг много важен момент е социалната интерграция, особено на младежи в неравностойно положение- „Съвременният свят предлага изключително много възможности за младите, наша работа е да ги стимулираме чрез същите тези средства, за да може гласът им да бъде чут."

В доклада бяха изнесени данни, че „един от всеки трима младежи на възраст между 18 и 24 години е изложен на риск от бедност или социално изключване в Европейския съюз. През 2016 г. равнищата на младежката безработица (възрастова група 15 - 24 години) в ЕС беше 18,7% в сравнение с 15,6% през 2008 г. В еврозоната равнището на младежката безработица е все още над 20%. Освен това процентът на незаетите с работа, учене или обучение в ЕС е 15,6% в сравнение с 14,2% през 2008 г. В допълнение към тях голяма част от заетите млади хора са изправени пред огромни предизвикателства, като например несигурни условия на труд по отношение на възнагражденията, стреса и продължителността на договора."

Според Европейската комисия външната оценка показва, че държавите членки проявяват интерес към продължаване на сътрудничеството по въпросите на младежта на равнището на ЕС.

Във връзка с разразилия се скандал с младежката конференция в рамките на Европредседателството, евродепутатът със съжаление посочи, че сега имиджът на България е накърнен и еворпейската младеж е останала разочарована, заради „шепа хора", и то точно в рамките на тези важни 6 месеца.