Въвеждането на еврото в България - тема на два големи форума в София
Секция: ИКОНОМИКА
26 Април 2018 08:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Въвеждането на еврото в България - тема на два големи форума в София

/КРОСС/ Въвеждането на еврото в България ще е тема на два големи форума, които ще се проведат днес в София. На въпросите на гражданите ще отговарят заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис и вицепремиерът Томислав Дончев.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов ще участват в конференцията „България в Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете", организирана от председателя на ПЕС Сергей Станишев.

България заяви намерение до края на Българското европредседателство да бъде подадена молба за членство в обменно-валутния механизъм ERM II, известен у нас като „чакалнята за еврозоната".

Страната ни отговаря на всички числови критерии за влизане във валутния съюз, но неведнъж сме предупреждавани, че икономиката ни не е готова за подобна крачка. Така нареченото „сближаване на икономиките" е критерий, посочван нееднократно от Европейската централна банка.

Нейната последна дума плюс одобрението на страните, въвели еврото и участващи в механизма, предхождащ еврозоната, са необходими за тази първа много важна крачка към валутния съюз.

Практически това означава одобрение от Европейската централна банка, Дания, която е в ERM II и на страните от еврозоната.