Затвориха сайт, използван за милиони кибератаки по света
Секция: Технологии
26 Април 2018 09:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Затвориха сайт, използван за милиони кибератаки по света

/КРОСС/ Британските власти съобщиха, че е закрит сайт, който е предлагал услугите си за кибератаки чрез т.нар. "отказ от услуга" и е довел до над 4 милиона такива атаки по света. В операцията срещу сайта са участвали властите на редица държави и са арестувани няколко души, включително собствениците на сайта webstresser.org, предадоха Франс прес и ДПА.

"Хакери по цял свят са използвали сайта, който е можел да бъде наеман само за 14,99 долара, за да извършат над 4 милиона кибератаки", съобщи британската служба за борба с киберпрестъпността.

"Властите на редица държави, сред които Холандия, Сърбия, Хърватия и Канада, с подкрепата на шотландската полиция и Европол, са разкрили шестима души от престъпната група, която стои зад webstresser.org", уточни службата.

Холандската полиция със съдействието на колеги от Германия и САЩ е конфискувала сървъри и е закрила сайта.

Сайтът е бил използван за извършване на атаки с "отказ от услуга", които заливат дадена мрежа или компютър с питания, за да се блокира работата им. Хакерите често искат откуп, за да прекратят атаката.

Смята се, че webstresser.org е имал над 136 000 регистрирани потребители. Само за април 2018 г. са регистрирани 4 милиона кибератаки, използвали предлаганите от сайта софтуерни продукти.

Арестувани са петима души - двама в Шотландия, 19-годишен младеж в Хърватия, и двама души на 19 и 21 години в Сърбия, които са заподозрени, че са администратори на сайта.
Сръбското вътрешно министерство обясни, че сайтът webstresser.org е смятан за най-големият в света в наемането на услуги за този тип кибератаки.