Ново сдружение ще защитава добрите шофьори
Секция: Автомобили
26 Април 2018 09:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ново сдружение ще защитава добрите шофьори

/КРОСС/ Ново сдружение ще защитава добрите шофьори на пътя. То ще бъде представено днес и се нарича Българското обединение на шофьорите. Неговият заместник-председател Йонко Иванов каза, че не винаги катастрофите у нас са по вина на шофьорите.

Пътните инциденти се случват и по други причини, за които са отговорни различни институции.

„В Европа се твърди, че 60% от ПТП-тата са причинени по вина на водачите на МПС. Останалите 40% са по други причини, като най-често - лоши пътни участъци, лоша инфраструктура", каза Йонко Иванов.

„България е единствената държава, където се твърди, че 95% от ПТП-тата са по вина на водачите на МПС, без да се гледа колко дупки има по пътя, как липсват мантинели, липсва маркировка", обясни той.

Според Йонко Иванов целта на сдружението е „да се обединят хората, които управляват автомобили и които искат да се спазват законите, и чрез тях да намалим и травматизма по нашите пътища".

Българското обединение на шофьорите ще изкаже и становището си по разделянето на Закона за движение по пътищата на още два законопроекта - Закон за водачите и Закон за пътните превозни средства, каза още Йонко Иванов. Ще се очертаят и действия в посока спиране на тормоза над водачите на МПС по пътната мрежа.