Антикорупционният орган вече е в пълен състав
Секция: ПОЛИТИКА
26 Април 2018 09:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Антикорупционният орган вече е в пълен състав

/КРОСС/ Депутатите попълниха състава на Антикорупционната агенция с един заместник-председател и трима членове. Народните представители избраха Антон Славчев за заместник-председател на Комисията за противодействия на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Антоанета Георгиева-Цонкова, Пламен Йоцов и Силвия Къдрева станаха членове на антикорупционния орган.

Антон Славчев притежава магистърска степен по право от Юридическия факултет на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", пише в биографията му. Завършил е Висшето военно училище "Тодор Каблешков", специалност "Технология и организация на железопътния транспорт" и има придобита квалификационна степен "Бакалавър". Владее английски и руски езици.

Славчев изгражда професионалната си кариера в структурите на МВР и ДАНС, където има общо 22 години стаж. В периода на професионалното си развитие същият е преминал през обучителни курсове, които са допринесли за повишаване на квалификацията и разширяване на познанията по отношение на управленската дейност.

Антон Славчев има отлични оценки от Прокуратурата на Република България за работата си като експертен и ръководен служител в Държавната агенция "Национална сигурност". Като директор на дирекция в ДАНС през 2017 г. Славчев ръководи седем успешни реализации, включително такива, свързани с борбата с Корупцията.

След влизането в сила на новия Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество на 23 януари 2018 г., ръководи дирекция, чиято основна функция е противодействие на корупцията, се вля в новосъздадената комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Антоанета Цонкова е завършила право в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Завършила е Педагогически институт "Дичо Петров" - гр. Смолян, специалност "История и география" и има придобита квалификационна степен "Бакалавър".

Владее руски и френски езици. Цонкова започва професионалната си кариера през 1998 г. като стажант-съдия в Софийски градски съд. От месец юни 1999 г. до месец юли 2006 г. е адвокат към Софийска адвокатска колегия, като се занимава основно с гражданско и търговско право.

Продължава професионалното с развитие в Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност /КУИППД/, където започва работа като инспектор-юрист в Териториална дирекция "София-град".

Цонкова е била директор на ТД "София-област" от месец юни 2007 г. до месец юли 2010 г., заместник-председател на Комисията от юли 2010 г., като в периода месец март 2012 г. до 28 февруари 2013 г. тя изпълнява длъжността председател на КУИППД.

От март 2013 г. до момента тя е член на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество /КОНПИ/, преименувана от 23 януари 2018 г. в Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Общият юридически стаж на Антоанета Цонкова е повече от 18 години. Цонкова притежава добра теоретична подготовка и сериозна практика по защита на класифицирана информация и по работата с документи, съдържащи тази информация, според биографията й.

Пламен Йоцов е завършил висше образование във Висшето военно училище за артилерия и противовъздушна отбрана (ВВМАПВО) "Панайот Волов" - гр. Шумен, и притежава магистърска стенен по специалността "Изчислителна техника" с квалификация "инженер по изчислителна техника". Владее руски и английски езици.

Йоцов изгражда професионалната си кариера в структурите на МВР и ДАНС, където има общо 20 години стаж. През 1994 г. започва работа като разузнавач в Национална служба "Сигурност" - МВР, а по-късно работи последователно като инспектор в същата служба, старши и главен инспектор в Дирекция НСБОП - МВР.

Продължава кариерното си развитие като разузнавач към отдел "Наркотици" при Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", впоследствие към Дирекция "Противодействие на организираната и тежка престъпност" към Главна дирекция "Криминална полиция", където е назначен на длъжност началник отдел, а след това и на други ръководни позиции.

От месец октомври 2013 г. до месец май 2014 г. е началник отдел в Държавната агенция "Национална сигурност", където работи по направление борба с организираната престъпност. Атестат за професионалните и лични качества на Йоцов е бързото му израстване в структурите на МВР и ДАНС. Пламен Йоцов е награждаван многократно с благодарности и парични награди, както и с огнестрелно оръжие.

През 2011 г. Пламен Йоцов е получил награда на името на италианския магистрат Джовани Фалконе за реален принос в ограничаване разпространението и употребата на наркотици, корупцията и изразена подкрепа на каузи в полза на обществото, за формиране на хуманни модели на поведение у подрастващото поколение.

През 2009 г. е удостоен с колективна награда "Полицай на годината" от Фондация "Доверие и Закрила". През 2010 г. за постигнати- високи професионални резултати в борбата с организираната престъпност е получил отново наградата "Полицай на годината". Пламен Йоцов е преминал специализиран международно обучение в Испания за борба с организираната престъпност, организиран от "Национална полиция" и "Гвардия Цивил" и 10 дневен курс в САЩ за борба с наркотиците, организиран от американската агенция за борба с наркотрафика DEA.

Силвия Къдрева притежава магистърска степен по специалността "Библиотечно-информационни науки" от Софийския университет "Св. Климент Охридски", Философски факултет. Владее писмено и говоримо английски език. След дипломирането, професионалната й кариера започва в Министерството на околната среда и водите където е участвала в изграждането на Информационния център при Министерство на околната среда и водите и е била ръководител на центъра.

През 1999 г. Къдрева започва работа в Сметната палата. От 2006 г., след приемането на измененията и допълненията в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, е привлечена като експерт в новосъздадения Публичен регистър за деклариране на имуществото и доходите на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности към председателя на Сметната палата.

От 2014г. е Директор на Публичния регистър, а след приемането на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Регистърът преминава в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, като тя продължава да ръководи дейността му.

Къдрева има и редица международни публикации, сред които трябва да се посочат издадените през 2011 г. и 2017 г. от Анти-корупционната мрежа за Източна Европа и Централна Азия при Организацията за икономическо сътрудничество и развитие; Публикации "Asset Declaration for Public Officials - A Tool to Prevent Corruption" и "Assessing the Implementation and Effectiveness of Systems for Disclosing Interests and Assets of Public Officials".

Къдрева има многобройни лекторски участия в международни конференции, работни срещи и семинари, организирани от Европейската комисия, Световната банка, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Регионалната Анти-корупционна Инициатива.

Силвия Къдрева е член - представител на Публичния регистър в антикорупционната мрежа Integrity Expert Network, създадена през 2010 г. в Тирана, Албания, като независима неформална европейска мрежа, осигуряваща платформа за по-засилено регионално междуведомствено сътрудничество и периодичен обмен на опит и добри практики между институциите, отговорни по прилагането на законодателството относно имуществените декларации на лицата, заемащи висши публични длъжности.