Инж. Давидов: Изграждането на АМ „Калотина - София“ ще улесни трафикът между България и Сърбия
Секция: Автомобили
26 Април 2018 18:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Инж. Давидов: Изграждането на АМ „Калотина - София“ ще улесни трафикът между България и Сърбия

/КРОСС/ Изграждането на автомагистралата „Калотина - София" ще улесни значително трафикът между България и Сърбия, заяви инж. Веселин Давидов - член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура", пред участниците в конференцията „Транспорт и енергетика - свързаност на Западните Балкани и Европейския съюз" в Белград. В нея участваха вицепремиерът и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата на Република Сърбия Зорана Михайлович, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, посланик Радко Влайков и др.

Автомагистралата „Калотина - София" е от голямо значение за България, тъй като това е единственият пътен участък по направлението между сръбската и турската граници, който не е с магистрални габарити, подчерта инж. Давидов. Бъдещата магистрала ще бъде с дължина 48 км. Изграждането й е разделено на три участъка. Единият от тях ще се финансира чрез Механизма „Свързана Европа", а останалите със средства от републиканския бюджет. В момента се провеждат тръжните процедури за строителство на два участъка с дължина 31,5 км на обща стойност 259 млн. лв., посочи инж. Давидов. Според него с построяването на автомагистралата ще се улесни значително трафикът не само между двете държави, но и между Европа и Азия, тъй като по направлението преминава голяма част от трафика от Азия през Истанбул към Западна Европа.

Конференцията „Транспорт и енергетика - свързаност на Западните Балкани и Европейския съюз" е в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз и е по инициатива на българското посолство в Република Сърбия.