Милка Христова: СОС и ЦГМ злоупотребяват с право и търсят съдебна индулгенция за свои незаконосъобразни решения
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Април 2018 16:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Милка Христова: СОС и ЦГМ злоупотребяват с право и търсят съдебна индулгенция за свои незаконосъобразни решения

/КРОСС/ Столичен общински съвет и ЦГМ целят получаването на съдебна индулгенция за незаконосъобразно взетите решения от мнозинството на ГЕРБ в СОС.Това заяви общинският съветник от БСП Милка Христова по повод вчерашното заседание на ВАСпо касационните жалби на СОС и ЦГМ срещу решението на Административен съд София-град от 17.02.2017г., с което се отменя решението на СОС за увеличаване на цената на еднократното билетче на 1.60 лв. и на талоните за 10 пътувания.

Тя припомни, че заедно с колегите й от групата на БСП в СОС от два месеца предупреждават, че се готви процедурна хватка от мнозинството на ГЕРБ в СОС, която цели „делото за билетчето" да бъде прекратено пред ВАС, и цената на билета от 1.60 лв. да се запази. "За съжаление тези предупреждения се реализираха", заяви Христова. На 5 април 2018г. СОС прие нова Наредба, уреждаща организацията на транспорта в Столична община и превозните документи, с която се отменя изцяло обжалваната Наредба, но се запазва цената на увеличеното еднократно билетче и на талоните за 10 пътувания.

„Целта на занаятието е елементарна и много ефективна. Делото, което е пред ВАС, остава без предмет на обжалване и без правен интерес, поради което следва да бъде прекратено все едно, че незаконосъобразното решение никога не е било взето!", обясни Милка Христова. Жалбоподателите в лицето на ЦГМ и СОС постъпиха именно така. На 18.04.2018г. те подават молба за прекратяване именно с подобни доводи! Представителите на гражданите възразиха срещу това искане. Доводите на Христова са, че предметът на делото не е отпаднал и интересът на гражданите е запазен, защото разпоредбите от отменената Наредба, които са атакувани - повишената цена - се запазват изцяло в новата Наредба . Тя добави, че и новата Наредба е обжалвана от гражданите.

„На практика се получава следното, обясни Христова - СОС взема неправилни решения, гражданите ги атакуват, а първоинстанционният съд ги отменя. Органът на местна власт обжалва пред ВАС и когато трябва да се получи окончателно правосъдие пред тази инстанция, СОС сам отменя незаконните си решения, искайки от ВАС да прекрати делата, поради липса на предмет на обжалване и правен интерес. По този начин гражданите не могат да стигнат до краен съдебен контрол и да установят с влязло в сила решение, че техните избраници не винаги вземат правилни решения."