Църква на век и половина е пред срутване
Секция: Православие
27 Април 2018 09:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Църква на век и половина е пред срутване

/КРОСС/ Църква, строена преди век и половина, е пред срутване в наши дни. Храмът „Св. Параскева Петка Българска" в старозагорското село Памукчии не е виждал основен ремонт от 30 години, а от три в нея не е имало църковна служба, защото е опасно да се влиза.

Църквата е построена през 1872 г. Местните пазят предание, че храмът е изгорен от турците и, че хората от селото го съградили наново със собствени средства. За да се стигне до днес, когато черквата е пред срутване.

Славка Йовчева е прекарала 40 години от живота си в черквата. „Много е болно, че от три години свещеник в църквата не е влизал да види в какво положение е църквата", казва тя.

Местният свещеник отказа да застане пред камера. Не отрече, че почти е спрял да идва в селото - преди църквата да започне да пада, на два пъти я намирал заключена и не могъл да влезе в нея.

Според старозагорския митрополит Киприан гледката къса сърцето. „Наистина е в окаяно състояние. Има нужда от голям ремонт", допълва той.

Основен ремонт на „Св. Петка" не е правен от поне 30 години. За него са събрани около 6000 лв. Съхраняват се у един от членовете на нелегитимното църковно настоятелство. Черковни пари пази и местният свещеник.

За възстановяване на храма е открита и дарителска сметка. Ако искате да помогнете, можете да дарите на:

Сметка за дарения: Банка ДСК Стара Загора Фонд Църкви и Манастири

IBAN: BG84STSA93000005734285

BIC: STSABGSF

Партида: за храм "Света Параскева" село Памукчии