Вицепрезидентът към потомци на тракийските бежанци: В лицето на президентската институция имате най-верните съюзници
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Април 2018 18:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепрезидентът към потомци на тракийските бежанци: В лицето на президентската институция имате най-верните съюзници

/КРОСС/ За втори път Илияна Йотова участва в Национална среща-инициатива „Завръщане към корените“.

„Длъжни сме да поставяме ясно въпроса за обезщетенията на тракийските бежанци всеки път в контактите си с турската страна. В лицето на президента Румен Радев и мен имате най-силните съюзници в търсене на справедливост.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на IX Национална среща-инициатива „Завръщане към корените“ на потомците на бежанци от Одринска и Беломорска Тракия и Мала Азия, която се проведе в Несебър. За втори път от началото на мандата вицепрезидентът участва в инициативата на Съюза на тракийските дружества в България, Национална инициатива „Завръщане към корените“ и „По обратния път на дедите“.

„Това не е невъзможна мисия. Преди години накарахме колегите евродепутати от други държави да подкрепят резолюция, която ясно поставя нашите искания в търсене на справедливи решения. Тази политика трябва да продължи“, отбеляза Илияна Йотова. Вицепрезидентът е категорична, че този въпрос не трябва да отсъства от дневния ред на двустранните ни отношения с Турция. Според нея като страна член на ЕС България трябва да настоява за изпълнение на критериите за добросъседство и изглаждане на проблеми и конфликти със съседни държави – такива, каквито са изискванията на преговорния процес с ЕС.

„Като български държавник аз се уча от вас. Както и от стотиците хиляди българи, които историята е пръснала по света. Уча се на уважение към българската историческа памет и на съхранение на завета на предците ни. Уча се на това как надеждата и любовта към България побеждава дори в най-тежките и безнадеждни дни на асимилация и насилствено откъсване от корените“ – с тези думи вицепрезидентът се обърна към събралите се в НЧ „Яна Лъскова – 1905“ потомци на тракийски бежанци. „Девизът на тракийците е: Прощаваме, но не забравяме. Той показва силата на българския дух“, подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът връчи грамоти на отличените в участници в конкурс за есе на тема „Завръщане към корените. Родовата памет е жива“. По-рано на пристанище Несебър Илияна Йотова присъства на възстановка на трагичните събития от 1913 г. и се включи в литийно шествие до църквата „Свето Успение Богородично“, в която бе отслужена панихида в памет на бежанците. Вицепрезидентът посети Старата митрополия, където са изложени рисунки на деца на тема „Моето родословно дърво“.

Председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов връчи златен плакет на вицепрезидента Илияна Йотова заради активната й подкрепа за каузата на потомците на тракийските бежанци. Плакет Илияна Йотова получи и от кмета на община Несебър Николай Димитров.