Полицията в Троян разкри кражба на ферма за добиване на криптовалута
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Април 2018 13:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Полицията в Троян разкри кражба на ферма за добиване на криптовалута

/КРОСС/ Това е първата разкрита кражба в страната от подобен вид - съобщи директорът на ОДМВР – Ловеч старши комисар Милен Маринов

Подробности за действията по разследването, проведени под ръководството на Районна прокуратура –Троян, съобщени на брифинг директорът на ОДМВР – Ловеч старши комисар Милен Маринов.

Във връзка с кражбата на 23 компютърни конфигурации за криптовалута, извършена на 23 февруари в с. Черни Осъм, са задържани двама мъже. Сигнал за престъплението подал собственикът на фермата - българин, който живее във Великобритания, след като онлайн връзката със сървърите, разположени в селото, прекъснала.

Старши комисар Милен Маринов разказа, че в хода на процесуално-следствените действия, продължили около два месеца и финализирани на 25 април, полицаи от Троян са установили, че отнетата техника е на територията  на Русенска област. По изготвен план за съвместни действия на двете областни дирекции са били извършени незабавни претърсвания на няколко адреса в Русе и околните населени места. Открити и иззети в режим на работа са всичките 23 компютърни конфигурации, всяка от които е на стойност между 2000 и 3500 щатски долара.

По случая са привлечени като обвиняеми 51-годишен мъж от гр. Мартен, на когото е наложена мярка „домашен арест“, и 35-годишен от Русе – с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.