Галъп: 53% от българите са доволни от заплатата си
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Април 2018 14:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Галъп: 53% от българите са доволни от заплатата си

/КРОСС/ Личната оценка на българите за работата им е по-скоро добра, както и оценката им за началниците. Доволните от парите, които получават в работата си, са малко повече от недоволните.

Това са част от изводите от месечното изследване на "Галъп интернешънъл", проведено между 13 и 22 април сред 817 души по метода "лице в лице". Очакванията безработицата да остава същата или да расте продължават да преобладават, но негативните очаквания са в най-ниската си тока от години.

43% от пълнолетните българи твърдят, че работят и са доволни от работата си. 18% не са доволни. 19% не работят, но като цяло са доволни от работата си досега, а 10% не работят в този момент и не са доволни от работата си дотук. 7% още не работят, а останалите се затрудняват да отговорят.

Оптимистичните изводи обаче биха били прибързани, коментират социолозите. Данните няма как да показват обективната картина на пазара на труда - те разкриват субективните усещания в обществото, отразени в декларациите на респондентите. Както може да се очаква, най-доволни са хората, които имат и най-високо образование. Пенсионерите у нас изглеждат в сериозна степен доволни от трудовия си път.

53% от работещите пълнолетни българи декларират, че са доволни от парите, които получават от работодателите си. 44% - че не са. Данните идват на фона на сравнително по-добрите показатели за икономиката и пазара на труда в последно време, но не показват решително превъзходство на задоволителните оценки. Положителните оценки „водят" с малко, но и делът на отрицателните е чувствителен.

При отчитането на този показател, хората си дават сметка не само за размера на заплащането, но и за възможността или невъзможността да си намерят друга по-добра работа, за съотношението труд/заплащане и т.н.

58% от работещите пък казват, че са доволни от шефовете си, 24% не са, а 13% казват, че нямат шефове. Останалите се затрудняват да отговорят. Във въпроси като този със заплащането и този за шефовете, разбира се, може да се отразява и известна предпазливост на отговарящите.

Очакванията на българите за безработицата са на ниски нива в сравнение с предходни периоди. През април 20% очакват повишаване на безработицата и това е най-ниската точка от години. В последните няколко години тези очаквания се движиха около 40%, а по време на кризата дори преминаваха нива от 70%. Междувременно растат очакванията безработицата да остане на нива като сегашните (47% през този месец), а очакванията за намаляване на безработицата се движат напоследък на нива около и над 10%, като този месец са 14%. Всичко това означава, че песимизмът за трудовите перспективи остава преобладаващ, но намалява.