Еврокомисар: Истанбулската конвенция не е свързана с еднополовите бракове
Секция: ПОЛИТИКА
30 Април 2018 17:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Еврокомисар: Истанбулската конвенция не е свързана с еднополовите бракове

/КРОСС/ Истанбулската конвенция не принуждава държавите членки да я приемат и не принуждава държавите да приемат браковете между лица от един и същи пол, което беше в центъра на дебата в България и други държави членки. Това заяви по време на дискусия европейският комисар по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете Вера Йоурова, цитирана от БГНЕС и "Фокус".

Тя посочи, че е решила да дойде у нас, за да разбере защо у нас международният документ е отнесъл толкова критики.

По думите й ЕК не оказва натиск върху никоя държава, а се опитва да убеждава. Според Йоурова славянските държави не правим разграничение между полова идентичност и сексуална ориентация: „Джендърът е конструкция, която е определена допълнително като полова идентичност. В своята работа много стриктно разграничавам полова и сексуална ориентация. Може би в някои случаи е имало погрешен превод”.

Според нея конвенцията е „много ясно доказателство, което е насочено срещу насилието”, а проблемът е видим във всички членки на общността. Тя подчерта, че „има много жестоки данни” по отношение на домашното насилие в ЕС - 1 от 3 жени над 15 години в ЕС става обект на насилие в една или друга форма.

„Аз съм убедена, че за мъжете е важно да си представят следното-какво ще стане, ако това насилие е упражнено срещу техните дъщери. Нито един от мъжете, с които съм говорила не желае дъщеря му да е обект на насилие”, заяви още еврокомисарят.

У нас консервативни кръгове атакуваха масирано конвенцията с мотива, че скрито подпомага признаването на еднополовите бракове. Това беше отречено на всички нива, но мощната медийна кампания, често основана на спекулативни интерпретации, все пак блокира ратификацията. Това не се случи, например, в Хърватия.