Мая и Ерменко черпят за имен ден
Секция: Православие
01 Май 2018 08:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мая и Ерменко черпят за имен ден

/КРОСС/ Християните почитат днес паметта на пророк Йеремия. Той бил страстен изобличител на пороците на сънародниците си и прорицател. Имен ден празнуват Мая, Тамара, Ермен, Еpмeнкo и женски варианти на имената.

Свети Йеремия бил известен с пророчествата си и 600 години преди раждането на Христос пръв проповядва неговото идване сред хората. Предсказал падането на Юдея под египетско и после под вавилонско робство, както и разпиляването на еврейския народ по света при Навуходоносор. „Книга на пророк Йеремия" с неговите проповеди и предсказания е включена в Стария завет.

Българският народ нарича този празник Ермия, Ирмия, Ирминден, Ирима, Зъмски ден. Обредите са насочени основно към предпазването от змии. В народните представи змиите излизат от своите леговища на Свети четиредесет мъченици или на Благовещение, а на Йеремия изпълзява и техният цар или царица.

В Западна България срещу празника палят огньове, прескачат ги, произвеждат шум и изричат многобройни заклинания, с които целят да прогонят влечугите. На места в Южна България пък Йеремия се тачи за предпазване от гръм и градушка.