Пациентски организации с вот на недоверие към шефа на НЗОК
Секция: Здраве
01 Май 2018 15:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пациентски организации с вот на недоверие към шефа на НЗОК

/КРОСС/ Пациентски организации "Заедно с теб" заявиха Вот на недоверие към управителя на НЗОК проф. Камен Плочев и към зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева. Вотът на недоверие е провокиран от необходимостта от доплащането на животоспасяващи медицински изделия.

Според пациентската организация проф. Плочев и зам.-мин. Начева бягат от отговорност за доплащане на медицински изделия. Всичко това провокирало напрежение у пациентите и искане за организиране на протести, вместо те да се грижат за здравето си.

"Заедно с теб" изтъква, че винаги са били готови за диалог.

"Служителите на НЗОК са цинични към пациентите, внушавайки им, че и без този казус умират (миналата година от 105 оперирани пациенти, 7 били починали) и влизат в излишни обяснения по етапите по ценообразуването, които са дълги, като допълват, че в две страни от ЕС - Словакия и Франция има други медицински изделия, които се плащат по-ниско отколкото от нашата НЗОК", пише в официалното становище на организацията.

Техните искания са да има регулация в цените и да се изразходват по-малко и разумно публични средства, но не с цената на човешки живот.